Peéry Rezső

Vissza

Életrajz

Peéry Rezsőt, született Limbacher Rezsőt (Pozsony, 1910 – Stuttgart, 1977), esszéírót, publicistát, joggal nevezhetjük a (csehszlovákiai) magyar publicisztika és irodalom egyik nagy ismeretlenjének. Életében mindössze egy füzetecskéje (Peremmagyarok az idő sodrában, Pozsony, 1941) és két könyve (Requiem egy országrészért, München 1975; Malomkövek között, Stuttgart 1977) jelent meg anyanyelvén, ezen kívül egy francia nyelvű munkája (Réforme et révolution en Pannonie, Brüsszel 1962) látott napvilágot, ám a mai olvasó számára ezek is jobbára hozzáférhetetlenek.

Legendás esszéírói és publicisztikai munkásságából alig tart számon valamit a magyar irodalomtörténet-írás. Munkásságának egész szakaszait fedi hol sűrűbb, hol ritkább homály. Így néhány kivételével ma már ismeretlenek, nehezen hozzáférhetőek azok a tanulmányai, esszéi, napójegyzetei, amelyekban a magyar irodalom- és művelédéstörténet nagyjai, illetve a kelet-közép-európai diktatúrák működése vagy akár az emigránslét keservei kapcsán vetette papírra tapasztalatait, gondolatait.

Kiadónk Peéry Rezső válogatott írásait az életműben leginkább jártas Filep Tamás Gusztáv és Tóth László kutatói és szerkesztői munkája révén három kötetben tervezi megjelentetni.


 


Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.