Ablonczy Anna

Vissza

Ablonczy Anna, művelődésszervező, hospice-önkéntes.

Életrajz

1950-ben születtem Budapesten, egy tízgyermekes református lelkészcsalád hatodik gyermekeként. Egészségügyi szakközépiskolában érettségiztem, aztán ugyanott kezdtem el dolgozni is, mint iskolatitkár. Nem sokkal utána férjhez mentem (majd 24 évi házasság után elváltam), született két lányom (Orsolya és Gyöngyi, akik ma már családosak, és van négy fantasztikus unokám, József, Dániel, Emma és Gréta). Sokáig kerestem a helyem, ezért sok helyen megfordultam, de jobbára a kultúra és az írásbeliség közelében maradtam (több napi és hetilap (Köznevelés, Kurír, Ötlet) szerkesztőségi titkára, majd a pályakezdő művészeket bemutató Kortárs Művészeti Fórum titkára lettem, utána jött az ÁISH kulturális osztálya, majd egy közalapítvány, illetve egy induló könyvkiadónál (Pesti Szalon) is kuktáskodtam. 1992-ben váltottam, köztisztviselő-parlamenti alkalmazott lettem, de 2005-ben még egy művelődésszervezői diplomát is szereztem, míg 2008-ban nyugdíjba vonultam.

A Miért éppen Polcz Alaine? című interjúkötetem előzménye, hogy amikor 2001-ben megismerkedtem Polcz Alaine-nel, ez döntő fordulatot hozott az életembe. Minket nem a saját vagy az ő szakmai-írói munkássága hozott össze, hanem az, hogy szüksége volt valakire, aki segíteni tud a férje, Mészöly Miklós író szellemi és tárgyi hagyatékának elrendezésében – igaz, hogy akkor már fél éve (még ismeretlenül és közvetítővel) a kazettákra diktált naplóit is én írtam be a számítógépbe. A megismerkedésünk, illetve a belőle kialakult baráti-munkatársi kapcsolat rendkívül inspirálóan hatott mind a személyes, mind a tágabb életemre. Az ő biztatására (és idős korára tekintettel) a naplóiból több könyvének anyagát már én válogathattam és állítottam össze (Egész lényeddel, Ideje az öregségnek, Nem trappolok tovább, Befejezhetetlen – ez utóbbinak társszerzője is lettem – a Jelenkor kiadónál, illetve az Életszakácskönyv szingliknek című pedig a Kalligramnál jelent meg,).

Halála után két évvel, 2009-ben jelent meg a Miért éppen Polcz Alaine? című interjúkötetem ugyancsak a Kalligram Kiadó gondozásában, amelyben négyszemközti beszélgetésekkel mentem utána Polcz Alaine gazdag életének – és utóéletének. 2008-ban Orsolya lányommal elkészítettük és folyamatosan frissítjük Polcz Alaine honlapját (www.polczalaine.hu), és ugyanebben az évben többekkel (tanítványaival, olvasóival) megalapítottuk Polcz Alaine Macskamadonna Klubját, mely az Országos Idegennyelvű Könyvtárban kapott helyet. Szívesen vállalt örökségemnek és feladatomnak tartom, hogy Polcz Alaine mind írói, mind pszichológusi, tanatológusi munkássága a fiatal és idősebb korosztály körében is egyaránt ismert legyen. 2004 óta tagja vagyok a Mészöly Miklós Egyesületnek.

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.