Kőszeg Ferenc

Vissza
Megjelent nálunk

Életrajz

Budapesten születtem, 1939-ben. Anyai nagyszüleim a régi Oroszországból, a mai Lettország területéről menekültek el, és telepedtek le Szegeden. Anyai nagyapám Auschwitzban, apám, munkaszolgálatosként, az orosz fronton tűnt el.

 

A kommunista rendszerből 1956. november 4-én ábrándultam ki. 1957 októberétől két hónapot töltöttem vizsgálati fogságban. Megpróbáltak beszervezni, de az utolsó pillanatban megtagadtam az együttműködést. Az egyetemről, meglepetésemre, mégsem zártak ki. Minderről, több alkalommal is, részletesen írtam.

1963-tól a Szépirodalmi, majd az Európa Könyvkiadó munkatársa, szerkesztője voltam. Ebben az időben kritikákat, irodalmi esszéket írtam. 1970-ben ismerkedtem meg azzal a baráti társasággal, amelyből később a demokratikus ellenzék egy része kifejlődött. 1980-ban elbocsátottak az állásomból, mert aláírásokat gyűjtöttem a Václav Havel és társai elítélése ellen tiltakozó nyilatkozathoz. Ezután könyvesbolti eladóként dolgoztam, majd nyelvtanításból éltem. 1981-től egyik szerkesztője voltam a Beszélő című, állami engedély nélkül megjelenő, „szamizdat” folyóiratnak. 1988-ban kezdeményeztem a Független Jogvédő Szolgálat létrehozását, részt vettem a Szabad Kezdeményezések Hálózata, a Szabad Demokraták Szövetsége, majd pedig 1989-ben a Magyar Helsinki Bizottság megalapításában. 1990-től 1998-ig országgyűlési képviselő, az SZDSZ frakció tagja voltam. 1990-től 1994-ig szerkesztettem a hetilapként megjelenő Beszélőt, 1994-től 2006 decemberéig az új életre kelt jogvédő szervezet, a Helsinki Bizottság vezetőjeként dolgoztam. Az életrajzom annyiban érdekes, hogy írásaim erősen kötődnek az életem eseményeihez.

Publicisztikai írásaim kötete Lehetőségek kényszere címmel 2000-ben jelent meg (Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest). Következő könyvem (K. történetei, Magvető, Budapest, 2009) főként önéletrajzi gyökerű elbeszéléseket, tárcákat tartalmaz.

Két lányom, egy fiam van és három unokám.

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.