Krúdy Gyula

Vissza

Összegyűjtött művei 16

Regények és nagyobb elbeszélések 9.

(2009)
Sorozat: Krúdy Gyula Összegyűjtött művei
Műfaj: Széppróza / Magyar
Oldalszám: 528
Méret: Kötve, 130 x 200 mm
ISBN: 978−80−8101−154-2
raktáron:
Bolti ár
3 200 Ft / 10,62 €
Kedvezményes ár 20%:
2 560 Ft / 8,50 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban
Összeállította: Kelecsényi László

Nem ismerek még egy írót, aki olyan reménytelenül oda lenne kötözve a nyelvhez, amin ír, a fajtájához, aminek nyelvén ír, aminek dolgairól, életéről beszámol, mint ez az előkelő magyar úr, kurta nemes, aki oldalt hajtott fejjel járkál Budapest és Magyarország országútjain.

 

Márai Sándor

 

 

 

Három újabb regény az életmű legjobb darabjai közül, a Bori Imre által Krúdy nagy évtizedének nevezett időszakból.

   A Nagy kópé nosztalgikus módon idézi föl a régi Pest hangulatát. Krúdy vissza-visszatérő életrajzi alakmása, Rezeda Kázmér mereng múlton és jelenen. A mű először Bécsben jelent meg – magyar nyelven. Amikor az író itthon is szerette volna kiadatni, néhány öncsonkító húzást hajtott végre a szövegen, ám a regény így sem kellett a kiadóknak. A mű most újra Krúdy eredeti szándéka szerint lát napvilágot – az inkriminált erotikus szövegrészletek helyreállításával.

   A Hét Bagoly főhőse is a múltját keresi. A 19-20. század fordulóján, két évtized során, annyira megváltozott minden, hogy Szomjas Guszti, a nosztalgikus utazó-emlékező – akit egy nyírségi íróról, kamaszkori barátjáról és mentoráról, Kálnay Lászlóról mintázott a szerző – nem találja a régi események színtereit, alakjait. Háború utáni regény, Trianon utáni regény, súlyos értékválság utáni regény ezmindenképp a Krúdy-életmű jelentős darabjai közt a helye.

   Az Ál-Petőfi a vátesznek számító költő halál utáni „életét” meséli el. A születésének centenáriumi évfordulója felé közeledő poéta-bálvány utóéletét mutatja be már-már szatirikus tükörben. Krúdy halála után ezt a regényt is elérte az avatatlan kiadói kezek átalakító munkája. Most újra az eredeti írói szándék szerinti szöveggel lát napvilágot az életműsorozat keretében.

 

 

A SOROZAT MEGJELENT KÖTETEI 

 

Az életműsorozatban 2009. júniusig megjelent regények és nagyobb elbeszélések betűrendes mutatója:

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.