Krúdy Gyula

Vissza

Összegyűjtött művei 17

Regények és nagyobb elbeszélések 10.

(2009)
Sorozat: Krúdy Gyula Összegyűjtött művei
Műfaj: Széppróza / Magyar
Oldalszám: 500
Méret: Kötve, 130 x 200 mm 520 old.
ISBN: 978-80-8101-224-2
raktáron:
Bolti ár
3 200 Ft / 11,78 €
Kedvezményes ár 20%:
2 560 Ft / 9,42 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban
Összeállította: Kelecsényi László

Ha minden szépsége mélyére akarunk lejutni, akkor legtöbb mondatát legalább kétszer kell elolvasnunk. 

Kelemen Perkátai László  
 
 

Összkiadásunk regénysorozatának a 17. kötete öt művet tartalmaz a húszas évek első felének terméséből. Az Őszi versenyek még az úgynevezett bécsi regények közé tartozik. Alig dönthető el, hogy a benne elmondott történet valóságos-e vagy a képzelet fikciója. Az író életében csak egyszer jelent meg, mivel meglehetősen merész erotikájú história.

   Az Aranyidő a Nyugat folyóiratban volt először olvasható, és Tersánszky Józsi Jenő írt róla rögtön méltatást: „kár a mai időkbe a múzsáknak ez a kis igaz szülötte”. Tényleg olyan a mű, mintha szerzője nem 1923-ban, hanem 10-15 évvel korábban vetette volna papírra. Romantikus történet a szerelemről, a múltról, a Krúdytól megszokott nosztalgikus stílusban.

   A Rózsa Sándor egy történelmi legenda újramesélése. A magyar népvezér életének krónikáját sokan ismerik, históriája sokféleképpen él a köztudatban. A betyár Rózsa ebben a regényben meglehetősen idealizált alakban áll az olvasók elé. A mű tulajdonképp egy riportregény, olyan írói munka, melyet a szerző ebben az időszakban kezdett művelni.

   Az utolsó gavallér a ritkábban emlegetett Krúdy-művek sorába tarozik, történetében visszatér a 19. század második feléhez. Főhőse egy régi vágású úriember, „letűnt idők utolsó gavallérja”. A gavallérnak azonban szembesülnie kell a megváltozott, modernizálódott élet mindennapi tényeivel, amelyek nem az ő idealizált erkölcsi felfogását igazolják. Ha tehetné, szeretne kimaradni az új világ idegen zsibvásárából.

   A Velszi herceget Krúdy a postakocsi-regények sorába illesztette, és szerette volna, ha ezek a munkái összegyűjtve látnak nyomdafestéket. Valóban van tematikus összetartozás a postakocsi-regényekkel, de a jelenlegi összkiadás a megjelenés időpontját tekinti meghatározónak. 

 

 

 

A SOROZAT MEGJELENT KÖTETEI 

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.