Csehy Zoltán

Vissza

Homokvihar

Versek

(2010)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Költészet
Oldalszám: 220
Méret: Kötve, 145 x 155 mm
ISBN: 978-80-8101-288-4
raktáron:
Bolti ár
2 400 Ft / 9,03 €
Kedvezményes ár 20%:
1 920 Ft / 7,22 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

Mekkora súllyal esik latba egy kortárs zeneműben egy bögrényi lepke kétségbeesett szárnyverdesése? Vajon miről és miképp szólhatott John Cage pozsonyi előadása nem sokkal halála előtt? Miért ugorhat Tosca az Angyalvárból a Tiberisbe, ha ez a Róma-térkép tanúsága szerint eleve lehetetlen? Létezett-e valóban a hírhedt római császár, Heliogabalus, vagy lénye csak egy ügyes történetírói fikció, egy retorikai bravúr? Hol a határ a mítosz és a múlt között?

Egy visszaemlékezésében Ligeti György azt nyilatkozta, hogy életében két dolog izgatta: a zene és az erotika, de lehetséges, hogy ez a kettő egy és ugyanaz. A József Attila-díjas költő, Csehy Zoltán új kötete is lényegében ezzel a kérdéskörrel foglalkozik: megragadható-e nyelvileg a zene érzékisége és szövegzenévé alakítható-e az érzékiség? Van-e esély rá, hogy felfedezzük: a világot mozdulataink, gesztusaink, rezdüléseink zenéje tölti ki, mely mások számára ugyanúgy funkcionál, mint a színház maga?

A Homokvihar a szerző negyedik önálló verseskötete. Az első tizennyolc éve, 1993-ban jelent meg Nút címmel. A második, a Csehy Zoltán alagyái, danái, elegy-belegy iramatai 1998-ban, majd ezt követte 2006-ban a Hecatelegium.

 

Akár a cetlégzőnyílás (Csanda Gábor, Új Szó)

DÉRI Balázs, „Görög vagyok, menthetetlen”, Bárka 18 (2010/5), 89–92.

BORBÉLY Szilárd, Egy tágterű könyv, Kalligram, 2010/10, 97–98.

Ex libris (Krupp József, Élet és Irodalom)

Ex libris (Bán Zoltán András, Élet és Irodalom)

Ex libris (Bedecs László, Élet és Irodalom)


Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.