Krúdy Gyula

Vissza

Összegyűjtött művei 19

Regények és nagyobb elbeszélések 11.

(2010)
Sorozat: Krúdy Gyula Összegyűjtött művei
Műfaj: Széppróza / Magyar
Oldalszám: 472
Méret: Kötve, 130 x 200 mm
ISBN: 978-80-8101- 298-3
raktáron:
Bolti ár
3 200 Ft / 12,02 €
Kedvezményes ár 20%:
2 560 Ft / 9,62 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban
Összeállította: Sorozatszerkesztő Bezeczky Gábor és Kelecsényi László

Összkiadásunk 19. kötetében öt Krúdy-próza lát napvilágot, melyek közül kettő eléggé ismeretlen még a tájékozott olvasók számára is.

Az ismertebb regények történelmi tényekre alapozódnak. A Jockey Club a szerencsétlen sorsú, Magyarországon mindig is nagy népszerűségű Rudolf trónörökös sorsát villantja fel egy fiktív elem, egy hasonmás személy történetbe iktatásával.

A tatárjárás idején játszódó A templárius minden bizonnyal Krúdy legkegyetlenebb regénye. Úgy vélhetnénk, mindaz a szenvedés és rettenet, amelyről itt szó esik, a fantázia szülötte – mégis minden való igaz, nem az író mesélőkedvének leleménye ez a testi-lelki pusztuláskrónika.

Derűsebb história a Primadonna, amely Pálmay Ilka népszínházi primadonna életútját meséli el (egyébként e kötet két másik regényében is előbukkan a színésznő alakja).

A cigánypalatinus, és A költő és a leányzó két kevésbé ismert mű Krúdy szerteágazó munkásságában. Az utóbbi Prágában jelent meg folytatásokban, Magyarországon csak 1978-ban látott nyomdafestéket.

Külön érdekessége ennek az öt prózának, hogy közülük négyben meglehetősen fontos színtérré válik a Margitsziget, Krúdy akkori állandó lakóhelye.

 

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.