Faulkner, William

Vissza

Sartoris

(2010)
Sorozat: William Faulkner művei
Műfaj: Széppróza / Világirodalom
Fordítás: Göncz Árpád
Oldalszám: 336
Méret: Kötve, 132 x 208 mm
ISBN: 978-80-8101-282-2
raktáron:
Bolti ár
2 900 Ft / 10,99 €
Kedvezményes ár 20%:
2 320 Ft / 8,79 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban
Összeállította: Sorozatszerkesztő: Géher István

... A Sartorist, harmadik regényét Sherwood Andersonnak ajánlotta Faulkner. Nem véletlenül. Az akkor már híres író, a pályakezdők (Hemingway, Faulkner) patrónusa ezzel a tanáccsal bocsátotta el a fiatal délvidékit az 1920-as évek New Orleans-i bohémiájából: »Te vidéki gyerek vagy; igazában nem ismersz mást, mint azt a kis földdarabot ott Mississippiben, ahonnan származol. De ez nem baj. Az is Amerika. Ha ezt az alig-ismert összetevőt kivennénk belőle, az egész összeomlana, mintha egy téglát kihúznánk a falból.«

 

 

Faulkner szót fogadott. Hazament a Lafayette megyei Oxfordba, ahol felnőtt, ahol most nevezetes családjának selejtes sarjaként alkalmi munkák béréből tengődött, és 1927-re megírta a Sartoris-regényt akkor még Lobogók a porban (Flags in the Dust) címmel.

Ebben fedezte fel a valóságból apokrifiává átlényegített mitikus földdarabot, Yoknapatawpha megyét, székvárosát, Jeffersont és népességét, fehér és fekete lakóit. A későbbiekben 15 regényt és 27 novellát telepített ide.

Ez a könyv tehát jó alkalmat kínál, hogy az olvasó megkezdhesse Yoknapatawpha felfedezését. Mármint a beavatatlan olvasó, aki az elmúlt 36 évben csak innen-onnan hallott valamit erről a különleges regényvilágról, melynek prototipikus nyitánya 1974-ben jelent meg magyarul. Göncz Árpád fordította. Az újraolvasásban a szöveg friss színezetű, erőteljes, időtálló. Az olvasó nem is tudja, hogy az olvasmányosságnak örül-e vagy a „rendes lektűrben” megnyíló rendkívüli perspektívának. Mindenesetre vágyat érez, hogy több műben utána olvasson.

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.