Varga Imre

Vissza

Mielőtt kimondaná

Versek 1968–2010

(2011)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Költészet
Oldalszám: 912
Méret: Kötve, 155 x 235 mm
ISBN: 978-80-8101-409-3
raktáron:
Bolti ár
3 990 Ft / 14,80 €
Kedvezményes ár 20%:
3 192 Ft / 11,84 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

Varga Imre egyberostált verseinek kötete bővebb a válogatásnál, de szűkebb, mintha „összegyűjtött” volna. Ezért itt a hatvanas évek végén s a hetvenes évek elején írt zsengékből, az irodalompolitikai szempontokból cenzúrázott versekből, valamint az újabb termésből is kapunk ízelítőt. Így ez a könyv egyszerre lesz régi és új is. Nyugtázás és (újra)fölfedezés.

 

 

Részlet a fülszövegből:

Nézem egy cédulán a tervezett kötetcímeket: a rideg embert próbáló vers-tájakat jelző Lakatlan időt. Egy kissé érzőbb megközelítésben: Idegen otthon. A versek álomszerűségére utalóan: Amit mond, piros robogás, illetve az Álomposta. Az életem innen nézve: nem valós. Üzeneteim róla: álomleírások, látomások. Hol rémisztőek, hol meg vidámak, illetve groteszkek (mint a Boszorkányszombatban). Másutt a múltat teremtő jelenlétem: Emlék, keletkezőben. Aztán meg annak a sejtelme, hogy minden megszólalás előtt a lét már jelentéses, kifejezi magát. Nem vár a szavainkra. Mielőtt kimondhatná. Az Örök kezdeteim a borítón arra utalna, hogy nincs semmi készen, folytathatóan. A teremtés naponta újra kezdődhet velem, velünk. A Szóvetemény, kaszaél szürrealizmusa pedig, hogy a természetünk is versből van, növényeink szonetteket, haikukat szórnak az anyaföldbe. A Mezítláb a költői szándék egyszerűségét, közvetlenségét, természetességét keresné a megírtak közt. Az Emelkedés a mélybe az ellentmondások kereszteződésében láttatna engem. Az életem mohóságát és/vagy aszkézisét. A közvetlenséget s annak kimondását, hogy minden csak hasonlat. Minden csak hasonlít. Én is.

[...] Mert nincs állandóság. A nevemen, történeteimen túl nincs én; a körülmények találkoznak bennem. Egyszerre vagyok senki és mindenki.

Mindig miközben mondja (András Sándor, Élet és Irodalom)

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.