András Sándor

Vissza

Az otthonos idegen

Kukorelly Endre

(2011)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Irodalomtudomány
Oldalszám: 200
Méret: Fűzve, 135 x 205 mm
ISBN: 978-80-8101-437-6
kérésre:
Bolti ár
2 500 Ft / 9,30 €
Kedvezményes ár 20%:
2 000 Ft / 7,44 €

„Az »egzisztenciális feszengés« csak az egyik lehetőség. A továbbiak: »megbékélt feszengés«, »beletörődött feszengés«, »létfeszengés«, »megbékélt nyugtalanság«, »nyugtalan meglét«, »létnyugtalanság«. Ezeknek a költészete Kukorellyé, ez az ő közérzete. Műveiben ő ez a közérzet. Olyan emberé, aki számára nincs bizonyosság, aki ebbe beletörődött, heroizmus, szomorúság nélkül, de némi megindultsággal és humorral. Az apróságok igen fontosak és egyáltalan nem meghatározottan fontosak, mindet behelyettesítheti más. Mindegy, a közérzetet mi érezteti. A költőnek nincs azonos önmaga, én és ön sohasem fedik egymást, önérzet és érzett ön(maga) szintén nem, hiszen az, amit magyarul »önérzet«-nek mondunk, mindig az én retorikáján át jelentkezik, szólal meg, indíttatásáról pedig keveset tudni.

A Kukorelly-féle közérzet nem olyan, hogy a sült csirke tölcsérként érinthetne, csak olyan, hogy a lepedő nehezékként. Olykor.

Olykor másként.“

 

A Kalligram Kiadó András Sándor e monográfia értékű tanulmánykötetével köszönti szerzőjét, a hatvanéves Kukorelly Endrét.

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.