Jákfalvi Magdolna

Vissza

A félrenézés esetei

Jean Racine drámái

(2011)
Sorozat: Kortárs Magyar Irodalomtudomány
Műfaj: Színház
Oldalszám: 272
Méret: Fűzve, 135 x 205 mm
ISBN: 978-80-8101-424-6
raktáron:
Bolti ár
2 700 Ft / 10 €
Kedvezményes ár 20%:
2 160 Ft / 8 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

Racine a magyar olvasónak elsősorban a Phaedra szerzője, a darabjainak többségéből nem lett sem előadás, sem érettségi tétel. Racine háromszáz éves, eleven hagyománya ugyanakkor lépten-nyomon felbukkan a huszadik században is, Prousttól Enquisttig, s korunk irodalomtudománya számára is alapvető vonatkoztatási pont.

A Racine-hoz visszavezető út konkrét teátrális alkotások, színészi alakítások, szcenikai terek elemzésén keresztül vezet, s útközben megérthetjük, vajon mi játszatja ma Phaedrát leginkább hervadó, kielégületlen, az öregedéssel számot vetni képtelen asszonynak, s miért az ő perverznek bemutatott vonzalma tartja izgalomban a nézőket. Ma az látható, miként vall szerelmet az öregedő nő a fiatal, szép és vonzó nevelt fiának, miként titkolja mindezt megérkező férje előtt, tehát a tragédia bonyolult és érzékeny szerkezetéből csak ez az egyetlen sík, a tiltott szexuális vágy mozzanata kerül elénk. Pedig Phaedra 1676-ban még igen fiatal, szinte Hippolytosszal egykorú volt, de háromszáz év alatt legalább harmincat öregedett.

A könyv – számba véve Racine teljes drámai életművét – azt követi végig, hogyan kapcsolódik a színházi hatástörténet a drámai szöveghez, miként alakítja a színházi előadás a drámák olvasatát. Racine-hoz visszafordulva azt keresi, milyen átalakuláson megy keresztül az a szöveg, melynek van színházi története, és milyen befogadói értetlenséggel találkozik az a szöveg, melynek nincs. Az elemzéseknek nem az a végső céljuk, hogy visszavezessenek az egyedül autentikus olvasathoz, hanem, hogy a félrenézés és félreolvasás folyamatát vizsgálva feltárják a kulturális hagyományozás jellegzetes, színházi működésmódját.

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.