Milosz, Czeslaw

Vissza

Családias Európa

(2011)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Esszék / Tanulmányok
Fordítás: Bojtár Endre, Cservenits Jolán, MIhályi Zsuzsa, Pálfalvi Lajos, Szathmáry-Kellermann Viktória
Oldalszám: 288
Méret: Kötve, 132 x 208 mm
ISBN: 978-80-8101-474-1
kérésre:
Bolti ár
2 990 Ft / 11 €
Kedvezményes ár 20%:
2 392 Ft / 8,80 €

A kötetet szerkesztette és az eredetivel egybevetette Pálfalvi Lajos

A háborús katasztrófa, a sztálini diktatúra és az emigráció sokkja mély válságba sodorta Miłoszt az ötvenes évek elején. A Családias Európa az évtized végén, a személyiség reintegrációja után született. A szerző már túl volt a szellemi élet leigázását bemutató esszéin, az idilli gyermekkort és a háborút követő hatalomátvételt leíró regényeken. Ebben az esszékötetében szellemi önéletrajz keretében mutatja be azt a Közép-Európát, amelyet épp akkor próbáltak megfosztani kulturális identitásától.

Miłosz hű maradt a romantikus antropológiához, bármilyen rejtélyesnek is tartotta az identitást, hitt abban, hogy a látszatok, a maszkok mögött nem tűnik el a belső lényeg, az önvizsgálat során pedig eljuthatunk ide. Az önéletrajzi szólam megteremti a személyiség folytonosságát a litvániai gyerekkortól a franciaországi emigrációig, még akkor is, ha közben városok, országok tűnnek el a térképről.

Miłosz reménytelen helyzetben, a Közép-Európa-divatot évtizedekkel megelőzve hirdette az elszakított régió európaiságát.

 

 

 

Teleszkópos szem - CZESŁAW MIŁOSZ: CSALÁDIAS EURÓPA (Tarján Tamás, kultura.hu)

 

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.