Kováč Dušan

Vissza

Szlovákia története (2., bővített kiadás)

(2011)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Történelem
Fordítás: Cséfalvay Eszter, G. Kovács László, H. Tóth Ildikó, Mayer Judit
Oldalszám: 456
Méret: Kötve, 158 x 210 mm
ISBN: 978-80-8101-429-1
raktáron:
Bolti ár
3 490 Ft / 12,40 €
Kedvezményes ár 20%:
2 792 Ft / 9,92 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

A jeles szlovák történész, Dušan Kováč könyve előszavában egyértelműen elutasítja a mítoszteremtő ideológusok állásfoglalásait, a mitologizált történelemszemléletet, és kijelenti: „…az ideológustól eltérően minden történésznek törekednie kellene a társadalmi és történelmi igazság megfelelő megismerésére”.

A szerző valóban törekedett a történelmi igazság megismerésére. Hogy a magyar olvasó ennek ellenére nem mindig és nem mindenben tud egyetérteni szemléletével, felfogásával, megállapításaival, az nemcsak természetes, hanem hellyel-közzel jogos is. Mert úgy van, ahogy a szerző maga is vallja: „maradnak vitatható értelmezések is”.

Ez azonban ne szegje az érdeklődők kedvét: egy más szemlélet, felfogás megismerése mindenképp elősegíti az egyoldalúság veszélyének elkerülését, meggondolásra, érvelésre késztet – ez pedig hozzájárul az ellentétek oldásához, a félreértések tisztázásához.

 

A szlovák olvasók körében is rendkívül népszerű könyv 2001-ben jelent meg először magyarul a Kalligram gondozásában, s hamarosan keresett kiadvánnyá vált. A most megjelenő második kiadás az időközben kiegészített, a közelmúlt történéseit is feldolgozó szlovák kötet magyar változata.

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.