Kornai János

Vissza

A hiány

(2011)
Sorozat: Kornai János válogatott munkái
Műfaj: Társadalomtudomány - egyéb
Oldalszám: 656
Méret: Kötve, 165 x 235 mm
ISBN: 978-80-8101-468-0
raktáron:
Bolti ár
4 990 Ft / 16,90 €
Kedvezményes ár 20%:
3 992 Ft / 13,52 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

A szocialista rendszerben élő ember fogyasztóként szenvedett attól, hogy sorban kellett állni élelemért, az üzletben nem találta meg a kívánt árut, és mással kényszerült helyettesíteni, éveken át kellett várakoznia, amíg rákerült a sor a lakáskiutalás vagy a telefonvonal-beszerelés várólistáján. Termelőként küszködött az anyag vagy az alkatrész hiánya által okozott visszatérő zavarokkal. Az általános, minden szektorra kiterjedő, krónikus hiánynak mélyreható következményei voltak: a vevőt kiszolgáltatta az eladónak és a bürokráciának, megfosztotta a termelést a verseny ösztönző erejétől, fékezve a technikai fejlődést.  

A hiány vezette be és alapozta meg a puha költségvetési korlát elméletét, amellyel azóta világszerte tanulmányok százai foglalkoznak.

A mű felszíni jelenségekből, a mindennapos tapasztalatból indul ki, és az okozati elemzésben egyre mélyebbre hatolva eljut a szocialista rendszer alapjaihoz. Az olvasók megértették a mű üzenetét: a hiánygazdaság megszüntetéséhez nem elegendők felemás rendszabályok, hanem a rendszer fundamentumait kell megváltoztatni.

 

A hiány Kornai legnagyobb hatású könyve. A magyar kiadást követve megjelent angol, francia, kínai, orosz, lengyel és cseh nyelven.

 

 

 

 

„A nyolcvanas évek közepén néhány lelkes ember lefordította az orosz olvasók számára szinte megszerezhetetlen angol kiadású alapművet, A hiányt. ... A magyar tudós könyve óriási hatással volt a későbbi orosz reformgondolkodók világnézetére. Mindezt úgy érte el, hogy Kornai nem fogalmazott meg fényes jelszavakat, nem dolgozott ki reformprogramokat, mindössze egyszerűen, pontosan és kétség kívül meggyőzően bemutatta a szocializmus megoldhatatlan problémáit."

 

Dmitrij Travin: „Nagy reformátorok - Kornai János, a szocializmus sírásója". Gyelo (Szentpétervár, 2008)

 

 

„A múlt század 80-as éveit az ideológiai béklyóktól való szabadulás, a múlttól való elfordulás és az újdonságok iránti vágy jellemezte. Az emberek belefáradtak a régifajta diskurzusba, és szomjazták az új eszmei és elméleti forrásokat. Így amikor Kornai János magyar közgazdász A hiány című műve megjelent, a kínai kollégák rajongással fogadták elemzését. ... Amikor Kornai ismét Kínába látogatott, polgármesterek, egyetemi tanárok és vezetők azt mondták neki: »Az ön tanítványa vagyok.« ... Kornai egyedülálló hozzájárulása a huszadik század gazdasági gondolkodásának fejlődéséhez tagadhatatlan."

 

Hong, Liu: „Kornai-láz". Economic Observer On-Line (Peking, 2009)

 

 

 

„... Kornai [A hiányban] úgy mutatta be a szocializmust, mint ahogy Adam Smith mutatta be a kapitalizmust... Kornai kimagaslóan eredeti ... A jól ismert »puha költségvetési korlát« fogalma jó példa arra, hogyan hatoltak be ... a szocializmusról alkotott intézményi elméletének termékei a közgazdaságtudomány más területeire."

 

 

Giacomo Corneo, a Freie Universitat, Berlin professzora (Journal of Economics, 2007)

    

  

A sorozatban eddig megjelent:

  

Kornai János: A szocialista rendszer

Kornai János: Központosítás és piaci reform

  

   

   

A hiány újból és időszerűen (Blahó Miklós, Népszabadság online)

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.