Štúr, Ľudovít

Vissza

A szlávok és a jövő világa

Válogatott írások

(2012)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Történelem
Fordítás: F. Kováts Piroska, Földes Zsuzsa, Görözdi Judit, Németh Ádám, Tóth Gergely
Oldalszám: 808
Méret: Kötve, 158 x 210 mm
ISBN: 978-80-8101-573-1
raktáron:
Bolti ár
3 400 Ft / 12 €
Kedvezményes ár 20%:
2 720 Ft / 9,60 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

Válogatta az előszót és a jegyzeteket írta Demmel József

A fordításokat az eredetivel egybevetette F. Kováts Piroska

 

 

Ľudovít Štúr (1815–1856) a szlovák történelem legkiemelkedőbb alakja, a szlovák irodalmi nyelv létrehozója, az első szlovák politikai újság alapító szerkesztője, a magyar országgyűlés első, szlovák érdekekért is felszólaló követe, az 1848-as szlovák politikai és katonai megmozdulások vezetője. 1851-ben ő írta meg A szlávok és a jövő világa címmel az első olyan politikai koncepciót, amely kész forgatókönyvet kínált a szlovák és a magyar nemzet különválásához.

Ha tehát meg akarjuk érteni azt a gondolkodásmódot, önképet, magyarságképet és közösségfelfogást, ami a 19. századi Magyarország szlovák anyanyelvű lakóit az önálló nemzeti lét felé, a magyaroktól való különválás gondolatához vezette, akkor Štúrhoz kell fordulnunk, sőt, nélküle nem érthetjük meg a mai szlovák politikai és közgondolkodás alapvető struktúráit, magyarságképének gyökereit sem.

Ehhez nyújt segítséget ez a kötet, melyben először olvashatók magyarul Štúr legfontosabb cikkei, beszédei, politikai röpiratai, egy bő válogatás kiterjedt levelezéséből, a kortársi visszaemlékezésekből, sőt az utókor értékelését is nyomon követhetjük. A kötet utószavát Rudolf Chmel, Štúr munkásságának egyik legjobb ismerője írta.

 

A jeles szlovák politikus, gondolkodó és nyelvész életművéhez számos adalékkal szolgál Demmel József A szlovák nemzet születése – Ľudovít Štúr és a szlovák társadalom a 19. századi Magyarországon című  monográfiája, mely 2011-ben jelent meg a Kalligram Kiadónál.

 

 

 

 

„Becstelen ez a szlávok nyakába vetett magyar iga” (recenzió, mult-kor.hu)

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.