Krúdy Gyula

Vissza

Összegyűjtött művei 10

Regények és nagyobb elbeszélések 6.

(2008)
Sorozat: Krúdy Gyula Összegyűjtött művei
Műfaj: Széppróza / Magyar
Oldalszám: 584
Méret: Kötve, 130 x 200 mm
ISBN: 978-80-7149-978-7
raktáron:
Bolti ár
2 990 Ft / 12,95 €
Kedvezményes ár 20%:
2 392 Ft / 10,36 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban
Összeállította: Kelecsényi László

Sorozatszerkesztők
Bezeczky Gábor és Kelecsényi László

 

"Krúdy egyszerre volt a vidéki, falusi Magyarország és a nagyvárosi élet, a városias ország írója." (Fülöp László)

 

A világháború első éveiben Krúdy regénytermése szerényebb eredményeket mutatott. Az első hazafias lelkesedés szülötte; A 42-ős mozsarak még 1914-ben keletkezett. Azóta egyetlen sorozatba, életmű-kiadásba sem került bele a mű, amely Karinthy Frigyest az Így írtok tiben halhatatlan paródia írására ihlette (A negyvenkettes zenélő mordály). Több mint kilenc évtizeddel az első kiadás után sorozatunk olvasói eldönthetik, igaza volt-e az utókornak, hogy megfeledkezett erről a regényről.
Az Aranykéz utcai szép napok (1916) nem regény, hanem elbeszélésfüzér. Mivel azonban maga Krúdy rendezte ciklusba és a későbbi életműkiadásokban újra így jelent meg, a regények sorában közöljük a szövegét. A háború kellős közepén, 1916-ban a régvolt Pestre, a biedermeier hangulatok 19. századi világába álmodta, ringatta vissza hőseit – és az olvasókat.
A nagy sikert folytatni szokták, s így tett Krúdy is, amikor 1917 elején folytatásokban közzé tette addigi legnépszerűbb munkája, A vörös postakocsi második részét. Fél évtizednyi szünet után visszatért egyik önéletrajzi alakmásához, Rezeda Kázmérhoz. Hőse kiábrándultságában nem nehéz felismerni az író csalódottságát, amely az átmeneti „regényhiányt” okozta e pályaszakaszán. Az Őszi utazások a vörös postakocsin (1917) az egyetlen Krúdy-mű, mely szerzője által jelentős átdolgozáson esett át. Kötetünk az 1925-ös második kiadás alapján teszi közzé a szöveget.
Az ugyancsak 1917-es Bukfenc már egy új pályaszakasz és új hangvétel jele. A lírai kisregény gyors egymásutánban háromszor is megjelent: egy életrajzi esemény következménye. Az újra szerelmes Krúdy olthatatlan életszeretetét mutatja. Későbbi második felesége ennél a műnél szolgált először ihlető modellként számára.

Az életműsorozatban 2009. júniusig megjelent regények és nagyobb elbeszélések betűrendes mutatója:

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.