Krúdy Gyula

Vissza

Összegyűjtött művei 11

Publicisztikai írások 2.

(2008)
Sorozat: Krúdy Gyula Összegyűjtött művei
Műfaj: Publicisztika
Oldalszám: 288
Méret: Kötve, 130 x 200 mm
ISBN: 978-80-7149-979-4
raktáron:
Bolti ár
2 600 Ft / 11,29 €
Kedvezményes ár 20%:
2 080 Ft / 9,03 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban
Összeállította: Bezeczky Gábor, Hradeczky Móni, Szatmáry-Horváth Anna

Sorozatszerkesztők

Bezeczky Gábor és Kelecsényi László

 

Sorozatunk Publicisztikai írások 1. című kötetének záróírása először 1895 októberében jelent meg. Debreceni újságíróskodása után 1895 utolsó hónapjában Krúdy Gyula a nagyváradi Szabadság című laphoz szegődött, ahol már december 7-én megjelentette a Könyvek szezonja című írását, amely Krúdy-sorozatunk Publicisztikai írások 2. c. kötetének nyitó darabja. Nagyváradi újságíróskodás után – talán Párizs érintésével – a még mindig csupán tizennyolc éves 1896-ban költözött Budapestre. Mindössze két-három évre volt szüksége ahhoz, hogy meghódítsa a fővárost, vagyis ahhoz, hogy az összes számottevő budapesti újság és folyóirat folyamatosan helyt adjon az írásainak. Kötetünk ennek az izgalmas időszaknak, Krúdy budapesti letelepedésének publicisztikai termését tartalmazza. Az itt olvasható írások túlnyomó többsége most jelenik meg először könyv alakban. Számos olyan is akad közöttük, amelyeket még a Krúdy-bibliográfiák sem tartalmaznak. Már csak azért sem, mert Krúdy egyik újságírói álnevét a jelen kiadás alapjául szolgáló kutatás során sikerült megfejteni. A nem kitalált személyekkel vagy eseményekkel foglalkozó publicisztika műfaja, ha Krúdyról van szó, természetesen legkevésbé sem unalmas vezércikkeket vagy gyorsan avuló politikai kommentárokat foglal magába. Krúdy tollán még a nekrológ műfaja is új életre kel: érdemes felütni könyvünket például annál az írásnál, mely Erzsébet királyné halálának alkalmából készült.


A hozzáértő olvasó számára nem is igazán kétséges, hogy már Krúdy alkalmi írásaiból is a rendkívüli tehetség hangját lehet kihallani. Bächer Iván írta a következőket e sorozat egyik korábbi darabjáról:

Az eddig megjelent nyolc kötetből elsőül a hetediket, a publicisztikai írásokat olvastam el, végig, egy szuszra, mint egy regényt.
És a száztíz évvel ezelőtt, vidéki lapokba írt cikkecskék, cikkek, tárcák így összefűzve azt is adnak ki: regényt, mégpedig egy érdekfeszítő, nagyszerű regényt, egy újságíró csodagyerek megkapó életregényét. […]
Krúdy mindent megírt, ami történt vele, körülötte, amit látott, hallott vagy olvasott. Valóságos blogger volt tehát.


A csodagyerek az eltelt évek során csodafelnőtté érett: Krúdy írásai száz év távolából is sok örömet szereznek a szépen megfogalmazott mondatok szerelmeseinek.

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.