Krúdy Gyula

Vissza

Összegyűjtött művei 12

Regények és nagyobb elbeszélések 7.

(2008)
Sorozat: Krúdy Gyula Összegyűjtött művei
Műfaj: Széppróza / Magyar
Oldalszám: 424
Méret: Kötve, 130 x 200 mm
ISBN: 978-80-8101-039-2
raktáron:
Bolti ár
2 990 Ft / 12,28 €
Kedvezményes ár 20%:
2 392 Ft / 9,82 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban
Összeállította: Kelecsényi László

Sorozatszerkesztők
Bezeczky Gábor és Kelecsényi László

 

"Valami egészen különös bája van minden írásának, s olyan magával ragadó, hogy nem lehet betelni vele." (Csathó Kálmán)

 

Ebben a kötetben négy regény és egy rövidebb prózai munka olvasható: két súlyos esztendő, az 1918/19-es világháború utáni forradalmi évek termése. Nemcsak a történelem egén vonultak át akkoriban viharfelhők, az író magánéletében is jelentős változás állt be. Beleszeretett egy nála több mint húsz évvel fiatalabb lányba, és – szülői tiltás, családi botrány, akadályokba ütköző válóper után – feleségül vette. A fiatalasszony a legszebb nászajándékot kapta: ő a mintája, modellje Az útitárs (1918) Eszténájának. A poétikus hangvételű szöveg egyike az író leggondosabban szerkesztett munkáinak, pedig ezt a művét is folytatásokban írta.
A Napraforgó (1918) az író legjelentősebb regényei közé tartozik. A fővárosi és nyírségi színtereken zajló szerelmi krónika vallomás a tájról, vallomás a szerelemről, de ugyanakkor kísérteties éleslátással megírt lelki analízise a másik nem iránti kiszolgáltatottságnak.
A Pesti nőrabló – A nő-vadász (1918) 19. századi krónikája kalandos kiadástörténetet mondhat magáénak. Négy címen is ismert, és kétféle szövegvariánsa található meg különböző jól-rosszul szerkesztett kötetekben. Az évekkel korábbi regényszerű elbeszélésfüzérben az Aranykéz utcai szép napok biedermeier romantikája jelenik meg ismét.
Egy korábbi szerkesztői tévedésből egymás mellé sorolt két hasonló című kispróza Csillag, aki járA csillag, aki jár
(1919) tematikája a gyermekáldás körül forog. Kötetünkben mindkét mű olvasható, az egyik a főszövegben, a másik a Függelékben.
A kiadványunkat záró Kleofásné kakasa (1919) javarészt egyetlen nagy monológ. Bár Pistoli, a Napraforgó hőse feltámad a kisregény oldalain, igazából azonban egy asszony önvallomása a laza fűzésű elbeszéléssorozat, amely hangulatában már a Vak Béla-regény lidérces vízióit és fojtott erotikáját előlegezi.

Az életműsorozatban 2009. júniusig megjelent regények és nagyobb elbeszélések betűrendes mutatója:

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.