Szirák Péter

Vissza

Grendel Lajos

Monográfia

(1995)
Sorozat: Tegnap és Ma
Műfaj: Irodalomtudomány
Oldalszám: 184
Méret: Fűzve, 125 × 180 mm
ISBN: 80-7149-109-8
elfogyott:
Bolti ár
0 Ft / 0 €
Kedvezményes ár 20%:
0 Ft / 0 €

Sorozatszerkesztő Szegedy-Maszák Mihály

 

"... a szabadság mibenléte került írói szemléletének középpontjába."

Szirák Péter a jeles kortárs magyar író, Grendel Lajos művei (életműsorozata kiadónk gondozásában jelenik meg) műveinek újraszituálására vállalkozik, s az újraformáló horizonttal szembesülő Grendel-próza értékeit a nyolcvanas években kiépülő magyar irodalmi kánon korrekciójának tükrében láttatja.
Grendel Lajos (1948. április 6., Léva, Csehszlovákia, ma Szlovák Köztársaság) munkásságának központi gondolatát a szabadság mibenlétének feltérképezésében jelöli meg, s abban a folyamatban, mely a közösségi – kisebbségi – „nagy elbeszélés” megkerülésével a próza „magánosításához” vezetett. A monográfia alapos elemzései az értelmezések dinamikáját figyelembe véve születtek, a relativitást tudatosítva, ám mélységükből és a problémafelvetések izgalmából ez mit sem von le, sőt inkább fokozza hatásosságukat.

Szirák Péter a Tegnap és Ma című sorozatunkban 2003-ben tette közzé Kertész Imréről készült monográfiáját.

 

"Időrendi, helyenként kifejezetten biográfiai fonálon, idézetekben gazdagon, a tapintatosan magabiztos, eleven szakszerűség jegyében sorakoznak az (elsősorban recepcióesztétikai és hermeneutikai ihletésű) értelmezések." (Szilasi László)

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.