Pályi András

Vissza

Suszterek és szalmabáb

Lengyel színházak, lengyel írók, lengyel sorsok

(1998)
Sorozat: Pályi András könyvei
Műfaj: Színház
Oldalszám: 660
Méret: Fűzve, 123 × 183 mm
ISBN: 80-7149-195-0
elfogyott:
Bolti ár
1 300 Ft / 4,98 €

„Pályi polonistaként a legmélyebben és a leginkább időtálló módon akkor fogalmaz, amikor a színházról ír. Elemzései, beszámolói érzékileg és érzelmileg ragadják meg a tapasztalt jelenségeket.”

(P. Müller Péter) 


"Nem vagyok színháztörténész, és még hivatásos színikritikusnak sem nevezném magam. Igaz, mintegy két évtizeden át abból éltem, hogy színikritikákat írtam. A lengyel–magyar kapcsolatok ügye azonban szenvedélyesen érdekel, s azt hiszem, tettem is valamit a lengyel kultúra magyarországi népszerűsítéséért" – írja Pályi Stílus és hagyomány című stúdiumában, amely 1990 őszén a varsói Magyar Kulturális Intézetben, egy magyar–lengyel színházi konferencián hangzott el. A szerző, akinek több évtizedes munkásságát 1991-ben a lengyel kulturális miniszter A lengyel kultúráért érdeméremmel is elismerte, hamarosan négy évre maga lett az említett intézmény igazgatója.

Pályi András, a remek író és műfordító, hivatásos polonista, ebben a kötetben bő válogatást nyújtva idevágó írásaiból a „lengyel ügyek” avatott szakértőjeként mutatkozik be. A kötet nem pusztán a világhírű lengyel színházzal foglalkozik, nem csak az irodalom kerül vizsgálódása középpontjába, hanem a lengyel kultúra egésze. A színházról szóló részek együttese akár színháztörténetként is olvasható, sőt, kiváló színházelméleti kalauzként is használható. A modern lengyel színház egyik legnagyobb alakjához fűződő szellemi kapcsolatának köszönhető, hogy 1999-ben lefordította Jerzy Grotowski Színház és rituálé című kötetét.

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.