Beke Zsolt

Vissza

Jelen-lét

A vizuális költészet írásmódjáról

(2004)
Sorozat: Kortárs Magyar Irodalomtudomány
Műfaj: Irodalomtudomány
Oldalszám: 192
Méret: Kötve, 120 x 185 mm
raktáron:
Bolti ár
1 790 Ft / 6,31 €
Kedvezményes ár 20%:
1 432 Ft / 5,05 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

Milyen veszélyek leselkednek a gyanútlan versolvasóra, ha be akarja járni Libérc városának nevezetességeit? Mit tegyen akkor, ha már az első sorok után rádöbben: belesétált a csapdába, a „kelta unalom” és a „birkabőr kotonok” közé? Hogyan közelítsen a vershez, ha csődöt mond a grammatika rendszere? Hogyan uralhatja az irányíthatatlan(nak tűnő) szöveget? Mit tegyen akkor, ha a nyelv helyett csak „jel”-ek halmazával találja szemben magát? S vajon van-e nyelvtana a látásnak? Tetten érhető-e a trópusok legrejtélyesebbike, a paranomázis? 
Tanulmánykötetében Beke Zsolt a jel hagyományos struktúráját kérdőjelezi meg, s a kortárs filozófia jelelméleteit továbbgondolva meggyőző érveléssel próbálja eltüntetni irodalomértésünk hiányosságait, a vizuális költészetből vett izgalmas példákkal világítva meg azt a folyamatot, amikor a jelenlét „jel”-en létté válik.

Beke Zsolt (1973) a pozsonyi Comenius Egyetem magyar–esztétika szakán szerzett tanári oklevelet, jelenleg szerkesztőként dolgozik. A vizuális költészet elméleti megközelítésén túl a kortárs irodalomról jelentek meg tanulmányai, kritikái.

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.