Bretter Zoltán

Vissza

Politika a határon

A Devlin-Hart vita

(2004)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Társadalomtudomány - egyéb
Oldalszám: 224
Méret: Kötve, 125 x 198 mm
raktáron:
Bolti ár
1 990 Ft / 7,30 €
Kedvezményes ár 20%:
1 592 Ft / 5,84 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

A homoszexualitás jogi szabályozásának módozatairól szóló Devlin–Hart vita érvei alapján a modern polgári demokráciák alapvető morálfilozófiai, jogfilozófiai, politikaelméleti kérdéseinek elemzése.

A kötetben közölt tanulmány kiindulópontja az a vita, melyet Lord Patrick Devlin bíró és Herbert Lionel Adolphus Hart jogfilozófus folytatott a homoszexualitás büntetőjogi szabályozásának kérdéséről. Bár a kiindulás a homoszexualitás, a vita hamarosan általánosabb kérdések köré rendeződik, s főképpen a társadalomelmélet, a demokrácia, a jog és erkölcs viszonya kerül a középpontba. 1989-ben a California Law Review hasábjain újabb tanulmányok jelennek meg, melyekben neves gondolkodók újratárgyalják az immáron harminc éve változó intenzitással és főleg amerikai környezetben folyó eszmecsere jó néhány problémáját. Mindvégig liberális és konzervatív meggyőződések csapnak össze, mégis rá kell jönni, hogy nincsenek éles választóvonalak ezen ideológiák között. A liberálisok elismerik az erkölcs társadalmat összetartó erejét, a konzervatívok pedig azt, hogy az egyén szabadságát védelmezni kell. 
A szerző meggyőződése, hogy a klasszikus ideológiai dogmák helyett érdemesebb egy bizonytalan, kevésbé szilárd, mégis életszerűbb viszonyt kialakítani a társadalmat megosztó alapvető dilemmákkal szemben.

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.