Broch Hermann

Vissza

Vergilius halála

(2004)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Széppróza / Világirodalom
Fordítás: Györffy Miklós
Oldalszám: 536
Méret: Kötve, 135 x 210 mm
elfogyott:
Bolti ár
2 900 Ft / 11,62 €
Kedvezményes ár 20%:
2 320 Ft / 9,30 €

Hermann Broch regénye, a Vergilius halála a modern regényirodalom egyik klasszikusa, amely Kafka, Proust, Joyce, Thomas Mann, Musil, Hesse formateremtő műveivel állítható egy sorba. 1945-ben megjelent regényét maga Broch egy önvallomásában így jellemezte: „A könyv a haldokló Vergilius utolsó tizennyolc óráját idézi meg, Brundisium kikötőjébe való érkezésétől kezdve másnap délután Augustus palotájában bekövetkező haláláig. Bár a regény harmadik személyben beszéli ezt el, valójában a költő belső monológjával van dolgunk. Saját életével száll vitába, igaz vagy igaztalan erkölcsű volt-e élete, ezt firtatja, s hogy van-e létjogosultsága a költői alkotásnak vagy nincs – Vergilius állítólag meg akarta semmisíteni egész éleművét –, mivel pedig minden élet bele van ágyazva kora teljességébe, ez az önvizsgálat kiterjed azokra a szellemi és mélyen misztikus áramlatokra is, amelyek át- meg átjárták lüktetésükkel a Római Birodalmat ebben az utolsó, Krisztus előtti évszázadban, és Vergiliust a kereszténység előfutárává avatták.”
A Vergilius halála azonban se nem életrajzi, se nem történelmi regény, hanem epikának, filozófiának, lírának és zenei szerkesztésmódnak különleges ötvözete, amely komplex hangszerelésével és történelmi távlatban megismerés és irodalom erkölcsi és nyelvi dimenzióit kutatja. A végtelenül és bonyolultan indázó, meghökkentő szóképekkel telezsúfolt, a tudat mélységeit, a múlt mitikus ősformáit, a kozmosz végtelenjét, a halál titkait kutató, a kifejezhetetlent ostromló brochi monológ mintegy zeneműként szólaltatja meg sorra Vergilius önvizsgálatának és vizionálásának témáit, mindenekelőtt a főtémát, a halált, a halált-megérteni-akarást, s mintegy melléktémákként az „az írástudók felelősségét”, az „értékek széthullását” – a világháborús tömegpusztítás szorongatásából sarjadt társadalomfilozófiai és művészetetikai kérdéseket.
Broch e regénye 1977-ben jelent meg először és eddig utoljára magyarul. Új kiadásával a Kalligram Kiadó egyúttal Broch válogatott műveinek nyolckötetesre tervezett kiadását is megkezdi, amely tartalmazni fogja más, magyarul már megjelent művei mellett a még lefordításra várókat is, és így magyar nyelven is hozzáférhető és áttekinthető lesz a 20. század e nagy osztrák írójának gazdag és változatos életműve.

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.