Jakus Ildikó, Hévizi Ottó

Vissza

Ottlik-veduta

(2004)
Sorozat: Kortárs Magyar Irodalomtudomány
Műfaj: Irodalomtudomány
Oldalszám: 344
Méret: Kötve, 120 x 185 mm
raktáron:
Bolti ár
2 200 Ft / 7,97 €
Kedvezményes ár 20%:
1 760 Ft / 6,38 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

A szerzőpáros rendkívül eredeti, elegáns és okos értelmezése amellett, hogy lebilincselő olvasmány, meggyőzően bizonyítja, hogy Ottlik műveit érdemes egy detektív stratégiájával olvasni.  Az Ottlik-veduta az utóbbi évek egyik legjelentősebb értekezői prózai teljesítménye és a szakirodalom monográfia-értékű, fontos könyve.

“A Buda körüli elbutult hadakozások hullámai, felemásra sikeredett emlékkönyvek, olvasókönyvek és monográfiák után mostanra viszonylagos nyugalomba és közömbösségbe merült az Ottlik-kérdés. Ez a csönd mégis valahogy feszült, lezáratlan kérdésekkel, kibeszéletlen vagy rosszul kibeszélt indulatokkal és ráfogásokkal terhes. Jakus Ildikó és Hévizi Ottó közös könyve az Ottlik-irodalomnak ezekre a nyugalmat színlelő vizeire úszik be csöndesen, váratlanul és végérvényesen. Csöndesen: mert könyvük hangvétele nem polemikus, noha elemzéseik gyökeresen új fordulatot adnak Ottlik-értésünknek. Nem élezik ki látványosan ellentétüket a korábbi értelmezőkkel, nem citálják, hogy mindjárt meg is cáfolják őket, nem döfködnek diadalmasan feléjük. Olyan, mintha más regiszterben szólalnának meg, mintha összebeszélnének a fejük felett. Váratlanul: mert Jakus megjelentetett ugyan két tanulmányt Ottlikról, de ennek már több mint tíz éve, és azóta nem hallhatott róla a "szakma", Hévizinek pedig legfeljebb ha filozófiai írásaival, esszéivel találkozhatott. És végérvényesen: mert az Iskolára és a Budára másképp kell néznünk ezután.“ (Beck András)

“...megkerülhetetlen kézikönyv.“ (Ferencz Győző)


“A magyar szellemi életnek – ha van – nagy horderejű, felforgató hatású eseménye az Ottlik-veduta megjelenése.“ (Keresztesi József)

 

Solvitur ambulando (Balázs Eszter Anna, Jelenkor)

Figyelő. Két bírálat egy könyvről (Tandori Dezső, Szilasi László, Holmi)

Ex Libris (Bárány Tibor, Élet és Irodalom)

Továbbélők (Beck András, Az ÉS könyve februárban [2005] Élet és Irodalom)

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.