Bozsik Péter

Vissza

Az attentátor

Matuska Szilveszter regénye

(2005)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Széppróza / Magyar
Oldalszám: 184
Méret: Kötve, 110 x 185 mm
raktáron:
Bolti ár
1 800 Ft / 6,97 €
Kedvezményes ár 20%:
1 440 Ft / 5,58 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

„Ha megkérdeznének, miért írtam Matuska Szilveszterről ún. történelmi regényt, nem tudnék rá egyértelmű választ adni. Az egyik ok bizonyára az, hogy gyerekkorom óta kísért a személye. Mondhatni a családi legendárium része volt ő, a leghírhedettebb csantavéri (az a falu, ahol mindketten születtünk), a hencegő, hiú, beképzelt majom, akinek sokan tartották; a merénylő, aki titokzatos stiklikbe keveredett, és ráadásul azt sem lehetett tudni, hogyan halt meg, és hogy meghalt-e egyáltalán. Eltűnt, mondták a fölnőttek vállukat vonogatva, de látták itt meg amott, Japánban, Kínában, lehet, hogy él. Eltűnt és merénylő, már a szavak is milyen rejtélyesek! Börtönbe zárták, de megszökött! (…)
A másik ok, ami már a kutatások közben fogalmazódott meg bennem, hogy a biatorbágyi merénylet már e kezdet kezdetén mítosszá lényegült a sok találgatás, mismásolás, csúsztatás és a szándékos vagy véletlen nyomozói dilettantizmus következtében. Én ennek a homálynak a mélyére próbáltam hatolni, igaz, az irodalom eszközeivel“ – írja regényének bevezetőjében Bozsik Péter, a Vajdaságból elszármazott kiváló költő és prózaíró.

Bozsik Péter merész epikus vállalkozásban fogott: regénye egy olyan történelmi mitológiát dolgoz fel, amely a mai napig foglalkoztatja a közvéleményt: a „biatorbágyi rémnek“ nevezett terrorista, Matuska Szilveszter életrajzát írta meg. Egy életrajzot, amelyben a szerző a dokumentumok fikcionalizáló átírására tesz kísérletet, s az olvasónak végig olyan érzése van, mintha krimit olvasna – izgalmas, érdekfeszítő bűnügyi regényt.

 

 

 

Ex Libris (recenzió, Élet és Irodalom)

Ex Libris (recenzió, Élet és Irodalom)

Egy mítosz valósága (recenzió, Élet és Irodalom)

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.