Lovas Ildikó

Vissza

Kijárat az Adriára

James Bond Bácskában

(2005)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Széppróza / Magyar
Oldalszám: 288
Méret: Kötve, 110 x 185 mm
elfogyott:
Bolti ár
2 000 Ft / 7,97 €
Kedvezményes ár 20%:
1 600 Ft / 6,38 €

„»A nevem Bond. James Bond.« Mondta a kém. És fejest ugrott a tengerbe.” – olvashatjuk a Sziveri-díjas Lovas Ildikó új regényében. Az alábbi leírás iróniája pedig a regényben kiválóan ábrázolt balkánosan közép-európai miliőről árul el valami egészen sajátosat: „Az viszont biztos, hogy amíg a jugoszláv nép fegyvert és paripát követelt, és versekkel fenyegette a nagyhatalmakat, Bond a főmérnökkel kávézgatott a kikötő fölött. Megismerkedtek, összebarátkoztak, a kémnek az ilyesmi nem jelentett gondot, a főmérnök meg beszélgetni vágyott. Mariáról akart beszélni, akinek forró melle és öle úgy nyomta a lelkét, mint Dózsa Györgyünk fejét a tüzes korona. Mert a főmérnök is elvi ember volt. Tehát mindent bevallott a feleségének, s így sikerült két kő közé keverednie, hogy a végén felfalják a disznók. Éppen azt mesélte Bondnak – miközben a határ túloldalán a jugoszláv kommunisták fenyegettek a vasökleikkel –, hogy mit állapított meg a felesége.”
Joggal kérdezheti az olvasó, hogyan kerül ide James Bond, a híres 007-es ügynök? Kik vagy mi után kémkedik itt, a németek által „túlfűtött gőzkazánnak” nevezett Szerbiában és később is, a titói Jugoszláviában? Elképzelhető-e, hogy másképpen alakult volna a II. világháború, ha az angolok nem mellőzik titkos jelentéseit? Miért az a meggyőződése James Bondnak, hogy a kommunistáknak azért kell bukniuk, mert nem tudnak bánni a nőkkel? Vagy ez már a Kijárat az Adriára című regény női elbeszélőjének véleménye, aki a kilencvenes évek háborús Jugoszláviájában folytatja a nyomozást? Egyáltalán, mi köze van James Bondhoz, és miért nevezi önmagát is nyomozónak? Miért nem érdeklik a nagy dolgok, miért csak a jelentéktelennek látszó apróságok után kutat? És miért beszél a háborús évek tragikus tapasztalatairól a humor, az irónia és kalandregények nyelvén? 
Ezekre a kérdésekre a regény olvasója csakis önmaga találhat választ. Annyi talán megelőlegezhető, hogy a könyvben nagyszerűen ötvöződik a dokumentum és fikció, Bácska és Adria, a személyes és Bond, hiszen nem más Lovas szövege, mint feszes rövidtávfutás az idők között.

 

 

Muskátli és háború (Scheibner Tamás, Jelenkor)

„Az én XX. századom” (Jánossy Lajos, litera.hu)

Ex Libris (Bárány Tibor, Élet és Irodalom)

Alkotás háború idején (Bencze Erika, Forrás)

A balkáni kémnő (recenzió, Élet és Irodalom)

Gorke suze agenta 007 (Vladimir Arsenić, recenzió a könyv horvát kiadásáról, e-novine.com)

 

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.