N. Tóth Anikó

Vissza

Fényszilánkok

(2005)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Széppróza / Magyar
Oldalszám: 200
Méret: Kötve, 110 x 185 mm
elfogyott:
Bolti ár
1 800 Ft / 6,97 €
Kedvezményes ár 20%:
1 440 Ft / 5,58 €

Vajon előhívható-e a múlt? S ha előhívható, vajon elmesélhető-e? Mit látunk a megfeketedett fényképeken? Mit látnánk, ha kinyitnánk a titkos szoba ajtaját? 
A Fényszilánkok családregény, amely három elbeszélői szólam montázsából bontakozik ki.
A képek – egy fiatal nő félprofilból, egy galamb árnyéka, egy frissen meszelt istállófal – ikonokká válnak: nem a nézőhöz szólnak, hanem a szemlélődőhöz. Nem az evilágiról tudósítanak már, hiába is illesztgetnénk a mozaikokat. S amikor az elbeszélő egy detektív kérlelhetetlen alaposságával próbálja rekonstruálni a múltat, egyszer csak azzal szembesül, hogy a történetek további történetekre bomlottak szét, majd ismét összefonódtak és egymásba csúsztak: a rokka kereke pedig csak pörög, pörög tovább; forgószél támad, sötétzöld felhő kerekedik, s angyalszárnyakon érkeznek az álmok.
N. Tóth Anikó regénye nyugalmat sugároz, akár az ikonok; csendes őszi estékre ajánljuk.

„A Kisasszony-tóhoz minden este elsétál a kisasszony. Fehér a ruhája, fehér a kalapja. Margarétát visz a kezében a rétről. Belenéz a tükörbe. Mosolyog.”

„A Kisasszony-tóhoz minden este elsétál a szarvas. Fehér a szőre, fehér az agancsa. Beleiszik a tó vizébe. Mosolyog.“

„A Kisasszony-tóhoz minden este elsétál a szarvas. Belemártja fejét a vízbe. Ringatózik a tükörben. Fehér agancsán egy margaréta.”

 

 

 

Leplek és gubancok (recenzió, Élet és Irodalom)

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.