Szilágyi Zsófia

Vissza

A féllábú ólomkatona

Irodalmi mű-hibák

(2005)
Sorozat: Kortárs Magyar Irodalomtudomány
Műfaj: Irodalomtudomány
Oldalszám: 328
Méret: Fűzve, 135 x 205 mm
ISBN: 978-80-7149-746-2
elfogyott:
Bolti ár
2 200 Ft / 6,97 €
Kedvezményes ár 20%:
1 760 Ft / 5,58 €

Szilágyi Zsófia a Kalligram Könyvkiadóban először 2002-ben jelent meg Ferdinandy Györgyről írt dolgozatával a Szegedy-Maszák Mihály szerkesztette Tegnap és Ma monográfosorozatban. Ezt követte 2005-ben A féllábú ólomkatona, majd 2009-ben A továbbélő Móricz.


A féllábú ólomkatona írásai az irodalom csodájához szeretnének közelebb vinni, a passzív csodálat helyett a csodálkozás, a váratlan felfedezések örömét átadva az olvasónak. 
Az irodalmi mű-hibák feltárásával nem perbe szeretnénk fogni a vizsgált szerzőket (Kukorelly Endrét, Bodor Ádámot, Péterfy Gergelyt, Závada Pált, Gion Nándort, Tar Sándort, Lázár Ervint, Csaplár Vilmost, Parti Nagy Lajost, Bartis Attilát, Garaczi Lászlót): éppen a zárt tökéletesség képzete okozhatja egy mű halálát, hiszen a hibátlan remekműhöz csak ájult rajongó kell, nem társszerzőként együttműködő olvasó.
A ciklusként egységgé formált tanulmányokban és kritikákban a kortárs írók irodalomtörténeti tárgyakká, a klasszikusok pedig bírálható, eleven kortársakká változnak. A hiba sokrétű jelentést kap a kötet írásaiban: lehet a novellaciklusban fellelhető ellentmondás, ami olvasói értelmezést követel meg; repedés, amin keresztül más szövegekre látni rá; a klasszikus, szoborszerű remekmű képzetét kikezdő, az írás lezárhatatlanságát bizonyító jelenség. 
A mű-hiba tehát, ha irodalmi, az életet jelenti a szövegek számára: hiszen minden kötetet, így ezt is, csak az olvasók tarthatnak életben.

 

Hol a hiba? (Kisantal Tamás, Jelenkor)

Féllábon, vizsga előtt (Bozsik Péter, litera.hu)

A kortárs irodalom történetisége (Kulcsár-Szabó Zoltán, Élet és Irodalom)

Ex Libris (Balázs Attila, Élet és Irodalom)

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.