Czibor József

Vissza

Viharok szárnyán

A református keresztyén egyházközség története

(2006)
Sorozat: Csallóközi Kiskönyvtár
Műfaj: Néprajz / Helytörténet
raktáron:
Bolti ár
2 000 Ft / 7,30 €
Kedvezményes ár 20%:
1 600 Ft / 5,84 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

E könyv törzse 1935-ben jelent meg először. Szerzőjét a deáki gyülekezet választotta meg lelkipásztorául 1932-ben. A faluban kitelepítéséig, 1947-ig szolgált. A deákiak a modern kori megtöretése urán a Budapest közeli Budafokon, végül Törökbálinton prédikált, ahol kiépítette a telepes gyülekezet hitéletének intézményi feltételeit.
Deáki nem a Csallóköz területén fekszik, légvonalban 12 km választja el tőle, de református gyülekezetének múltja a Komáromi Református Egyházmegye történeti keretei közt zajlott, egyházi szolgái, a lelkészek és a tanítók a Tractus egyházközségeiben cserélődtek, ezért ez a kiválóan, a kortársak szerint is mintaszerűen megírt könyv okkal és joggal foglalja el helyét sorozatunkban.
A falu azért is szerencsés, mert egykori bencés kolostoráról és Árpád-kori, híres templomáról Ipolyi Arnold a XIX. sz. második felében remek történeti elemző munkát írt. Czibor József műve a református gyülekezet históriájával teljessé teszi a település, első magyar összefüggő nyelvemlékünk, a Halotti Beszéd lelőhelyének történetét.
A könyv Függeléke a szerző törökbálinti meggyökerezésének históriáját és a Magyarországra telepített deákiak (reformátusok és római katolikusok) névsorát tartalmazza.

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.