Gyurgyík László

Vissza

Népszámlálás 2001

A szlovákiai magyarság demográfiai település- és társadalomszerkezetének változásai az 1990-es években

(2006)
Sorozat: Mercurius Könyvek
Műfaj: Szociológia
Oldalszám: 232
Méret: Fűzve, 167x240 mm
raktáron:
Bolti ár
2 100 Ft / 7,63 €
Kedvezményes ár 20%:
1 680 Ft / 6,10 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

Nem előzmények nélküli kötetet vehet kézbe az olvasó. Az utóbbi évtizedek népszámlálásait követően immár hagyománnyá, bevett gyakorlattá vált a szlovákiai magyarság demográfiai, település- és társadalomszerkezeti változásait elemző munkák publikálása. Az 1980-as népszámlálást követően Gyönyör József, az 1991. évi cenzust követően a jelen kötet szerzője vizsgálta a magyar lakosság körében a megelőző évtizedben végbement társadalomstatisztikai változásokat. 
Az egy évtizeddel korábbi munkákban még a változások leírása, az adatok közzététele volt a meghatározó. A most megjelent kötet lényegesen eltér a korábbiaktól, a fentiekben megfogalmazott elvárások mellett az egyes vizsgált folyamatok közti összefüggések feltárására, magyarázatára tevődik át a hangsúly. 
Az első rész áttekinti a korábbi (cseh)szlovákiai népszámlálások magyar vonatkozásait, illetve az anyanyelvi, nemzetiségi, településszerkezeti aspektusait. A második rész a társadalomszerkezeti, a harmadik a népmozgalmi változásokat elemzi. A negyedik rész, rámutatva a 90-es évek 47 ezer fős magyarságfogyásának okaira, a magyar nemzetiségű lakosság népesedésstatisztikai változásainak az összefoglalása. 
A függelékben található táblázatok a magyar, szlovák, illetve összlakosságra vonatkoztatva tartalmazzák a tanulmányban elemzett adatokat, így a figyelmes olvasó számára az egyes folyamatok árnyaltabb összehasonlítását teszik lehetővé.

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.