Jékely Gáspár

Vissza

Mester, ébren vagy?

Regényes párbeszéd a genetikáról, egyedfejlődésről és az evolúcióról

(2006)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Széppróza / Magyar
Oldalszám: 544
Méret: Kötve, 145 x 208 mm
raktáron:
Bolti ár
3 000 Ft / 12,95 €
Kedvezményes ár 20%:
2 400 Ft / 10,36 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

„A világ roppant bonyolult. Ezért gyönyörködhetünk benne. Az élőlények csúsznak-másznak, dulakodnak és fölfalják egymást, tüzelnek és bagzanak, önmagukhoz hasonlókat nemzve. Az emberek vágyakoznak és szeretnek, kételkednek és remélnek, kereskednek és lombikokat forralnak. Közben el-eltöprengenek a világ dolgai felett. Ezt mondják magukban: »Hogyan lehetséges az, hogy ez a sok dolog mind itt zajlik körülöttünk? És pont ily módon zajlik?« Erre a kérdésre aztán általában nem tudnak válaszolni. De nagyon szeretnének. Egy részük ekkor azt gondolja: »A mindenit, szerintem csak egy megoldás van! Mégpedig az, hogy valakik mozgatják ezt a díszes színtársulatot! Nem tréfából mondom én ezt, hiszen látom, hogy minden nyüzsög itt, bagzik és dürög.« Ők aztán segítségül hívják a vis essentialist és az olümposziakat. Egy másik részük pedig ezt mondja: »A kutyafáját! Miért gondolnám én azt, hogy valamik kívülről mozgatják mindezt, amikor még azt sem tudom pontosan, hogy mi ez a sok minden? Semmi nem jogosít fel arra, hogy kizárjam annak a lehetőségét, hogy mindez magától történik. Ezt csak lustaságból tenném. Én pedig világéletemben dolgos ember voltam.«”

Különleges intellektuális kalandnak néz elébe, aki kezébe veszi Jékely Gáspár Mester, ébren vagy? című ismeretterjesztő művét. A szerző az örök elmélkedő Démokritosz mester és barátai időutazása révén kalauzolja végig az olvasót a biológia történetének legfontosabb állomásain, ahol a főszereplők egy-egy mérföldkőnek számító tudományos eredményről első kézből hallhatnak, maguktól a felfedezőktől. Formailag párbeszédek sorozatából épül fel a könyv, amit az egymással szemben álló tudományos elméletek ütköztetésére ügyesen használ fel a szerző. Mindeközben olyan szerteágazó tudományterületeket fűz össze rendkívül kiérlelt és alaposan felépített gondolatmenetével, mint a klasszikus embriológia, genetika, fejlődésgenetika, molekuláris biológia és evolúcióbiológia. Bemutatja, hogyan jutott el a biológia az ősnemzés tanának megdöntésétől az emberi genom feltérképezéséig, de a tudomány fejlődéséről nem egyszerűen a sorozatos sikertörténetek hamis képét festi elénk, ugyancsak nagy gondot fordít a természettudományos megismerés izgalmas zsákutcáinak tárgyalására is. 
A könyv komoly gondolati tartalma és bőséges ismeretanyaga ellenére jól követhető és szórakoztató olvasmány, hála a közérthető és lényegre törő magyarázatainak, a jól összeválogatott ábraanyagának és nem utolsósorban a finom humorral megfűszerezett nyelvezetének.

Papp Balázs, Ph.D.

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.