Leduc Jean

Vissza

A történészek és az idő

Elméletek, kérdések, írásmódok

(2006)
Sorozat: Anthropos Könyvek
Műfaj: Történelem
Fordítás: Novák Veronika
Oldalszám: 384
Méret: Fűzve, 125 x 185 mm
raktáron:
Bolti ár
2 200 Ft / 8,30 €
Kedvezményes ár 20%:
1 760 Ft / 6,64 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

Fernand Braudel óta a történészek egyre inkább tudatára ébrednek annak, hogy az idő nem csupán semleges háttér, amely előtt a múlt eseményei kirajzolódnak, hanem maga is egy konstrukció. Az idő többé nem abszolútum, hanem probléma. Vajon az „időbeli távolság” szükségszerű vagy inkább hátrányos a történész számára? Milyen korszakolási módot érdemes választani? A „hosszú időtartam” mindörökre leszámolt az eseménnyel, vagy éppen ellenkezőleg, ez utóbbi éppen most tér vissza diadalmasan a küzdőtérre? A történelmet mindig időrendi sorrendben kell megírni? Milyen igeidőket (múlt vagy jelen) és miféle időjelölőket szokás használni?
Ez a könyv egy nagyrészt a tanárképzésben eltöltött életpálya gyümölcse, fél évszázad francia történészeinek gondolataira támaszkodik, és nem tesz egyebet, mint rendszerezett és teljességre törekvő módon körbevezeti az olvasót a történész „műhelyében”, és bemutatja, hogyan is „állítják elő” az időbeliséget.

 

 

Kronosz és Klió (Hahner Péter, Élet és Irodalom)

Jean Leduc: A történészek és az idő. Elméletek, problémák, írásmódok. (Sebők Richárd, Korall, 2011. (12. évf.) 43. szám, 215–219. p.)

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.