Németh Zoltán

Vissza

Parti Nagy Lajos

Monográfia

(2006)
Sorozat: Tegnap és Ma
Műfaj: Irodalomtudomány
Oldalszám: 320
Méret: Fűzve, 125 x 180 mm
ISBN: 80-7149-863-7
raktáron:
Bolti ár
2 490 Ft / 8,60 €
Kedvezményes ár 20%:
1 992 Ft / 6,88 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

Sorozatszerkesztő Szegedy-Maszák Mihály

 

"nyelvhús"

Parti Nagy Lajos (1953. október 12., Szekszárd) a kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb nyelvművésze, az ún. posztmodern magyar irodalom egyik legnagyobb hatású alakja. Németh Zoltán monográfiája azonban nemcsak Parti Nagy eddigi műveinek posztmodern vonásaira hívja fel a figyelmet, hanem tágabb recepció- és hatástörténeti kontextusba is ágyazza azt. Ebben segítségére van az a tény is, hogy Parti Nagy munkásságát mindig is kivételezett figyelemben részesítette a recepció. 
Németh Zoltán tapasztalt monográfiaírónak mondható (hiszen Talamon Alfonzról már publikált ugyanebben – a Tegnap és Ma című – sorozatunkban monográfiát, és legutóbb a kortárs fiatal magyar irodalmat dolgozta fel szinte monografikus formában, A széttartás alakzatai címmel), Parti Nagy-monográfiájában is egy viszonylag nem konvencionális eljárást választott. Megkettőzte szövegét, és így egymás mellett futnak a irodalomtörténeti belátásokat mozgósító monografikus szövegrészek, valamint a mélyebb, alaposabb szövegértelmezést biztosító tanulmányok, így mintegy felnyitotta a monografikus szöveg zárt struktúráját.

„A Parti Nagy-szövegek (...) olyan labirintussá álltak össze, amelyeknek határai egyrészt az olvasói aktivitástól függnek, másrészt lezárhatatlannak bizonyulnak, hiszen a magyar irodalmi hagyomány egyes szövegei is beleíródnak, azokat is olvassák. (...) Ennek az intertextuális labirintusként működő szöveguniverzumnak éppúgy része lehet a magyar irodalom legrégebbi szövegemléke, mint mondjuk Berzsenyi, Vörösmarty, Petőfi, Arany János, Ady és Kosztolányi egy-egy szövege, verssora.“ – vélekedik választott tárgyáról maga a szerző, Németh Zoltán.

Ötvenedik születésnapja alkalmából a Hizsnyai Zoltán főszerkesztő a Kalligram folyóirat 2003 októberi számát Parti Nagy Lajosnak szentelte, benne azzal a tizennégy kortárs költő által írt szonettkoszorúval, amely az ünnepelt mesterszonettjére íródott. A szonettek, kiegészítve Hizsnyai Zoltán szonettkoszorújával, Mintakéve címmel 2004-ben könyvalakban is megjelentek a Kalligram Kiadóban.


Partizóna (Bombitz Attila, Új Könyvpiac)

Kettő lesz belőle (Bedecs László, Jelenkor)

 


Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.