Šimko Dušan

Vissza

Japán Díván

(2006)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Széppróza / Szlovák
Fordítás: F. Kováts Piroska
Oldalszám: 168
Méret: Kötve, 113x184 mm
ISBN: 80-7149-826-2
raktáron:
Bolti ár
1 800 Ft / 6,31 €
Kedvezményes ár 20%:
1 440 Ft / 5,05 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

A Japán díván – Dušan Šimko, emigráns szlovák író esszé-regénye – a szerző kétéves kutatóútja idején Tokióban és Kiotóban született.
Šimko egy klasszikus szerelmi háromszög példáján olyan félreértéseken alapuló történetet mutat be, mely az idegen kultúrával és társadalommal való találkozás tapasztalatain alapul.
A regény három szereplője a kelet-európai emigráns Jakub, egy diáklány a Tokiói Egyetemről és a nagyvárostól irtózó Kawamoto. 1991 tavaszán közös vitorlástúrára indulnak hármasban a japán tengerpart mentén. 
A szakmáját tekintve természettudós Kawamoto vezeti a jachtot, és szemtanúja lesz az össze nem illő pár, Jakub és Sanae kibontakozó szerelmének. Jakub építész, aki Sanaéhoz fűződő kapcsolatában a svájci emigráció szűk kereteiből keres kiutat, ám Sanae később inkább a kiegyensúlyozott személyiségű Kawamotóhoz kezd el vonzódni, akinek nyugalma és megfontoltsága közelebb áll a lány természetéhez. 
A filmszerűen montázsoló technikával megszerkesztett regény a szerelmi történet mesélése közben ironikus képet nyújt olvasójának Jakub mentális és lelki küzdelméről, melyet a hős a saját maga alkotta eurocentrikus Japán-elképzelés feladásáért folytat. 
Az esszé-regény zárójelenete a próbálkozás lehetetlenségét sugallja, Jakub európai szemléletén még egy tengeri vihar megrázó élménye sem változtathat, rezignáltan és egyedül tér vissza Tokióba, hátrahagyva a jachton a két japánt.

 

 

A kultúrsokk elmarad (recenzió, Élet és Irodalom)

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.