András Sándor

Vissza

Szent Kujon megkísértése

Történetek

(2007)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Széppróza / Magyar
Oldalszám: 208
Méret: Fűzve, 132 x 208 mm
ISBN: 978-80-7149-943-5
raktáron:
Bolti ár
1 900 Ft / 8,30 €
Kedvezményes ár 20%:
1 520 Ft / 6,64 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

A kisprózakötet három csoportba rendezett történetekből áll; egzisztenciális helyzetekről szóló elbeszélésekből, amelyekben a kül- és a belvilág egymásnak ütközik és olykor elviselhetetlen feszültséget okoz. A történetek kozmikus távlatok látomását is keltik, hol Thököly korában, hol a 30 éves háború Németországában, hol 1953 tavaszán, amikor csaknem egy időben került sor a Mount Everest megmászására és Sztálin halálára.


Fricskák könyve (Erős Kinga, Új Könyvpiac)

Részlet a könyvből:

A tükör
Belehátrált a tükörbe. Érezte, körülveszi az üveg, az üveget érezte, aztán lassan semmit. Üvegtiszta hazugság – ez volt az utolsó gondolata. Aztán az is megüvegesedett. 
Amikor felesége hazajött és meglátta a tükör rámájában szobrosodó férjét, felsikoltott. Az az első sikoltás, akár egy kisgyereké, meggondolatlan volt. Az első gyanú is olyan: „Feri, mit csinálsz?” mit csinál ez a bolond, hogyan áll ott, mivel vonta be magát? „Nem hallod? Szólalj már meg”, lépett közelebb. „Ne butáskodj, egészen megijesztettél” nem ő lenne? lépett közelebb, nyújtotta ki feléje a karját, bizonytalan ujjait, tapogatta üveg bevonta magát üveggel az lehetetlen plasztik megkocogtatom Körülnézett, csak a hamutartó tűnt elég keménynek, azzal kocogtatott, a melle táján, a szívénél. A tükör megkoccant, amikor a hamutartó hozzáütődött. nem értem rettent meg az asszony ez tényleg üveg borzalom most mit tegyek „Feri”, kiáltott, „Feri, ne marháskodj.” De az meg sem rezzent. a szeme gondolta az asszony a szeme, hova néz? Úgy tűnt, az ajtó felé. Az asszony odahátrált, hogy elkapja férje pillantását, de kudarcot vallott: a szem ugyan feléje irányult, de pillantás nélkül. Olyannak tűnt, mint a szobroké meg a fényképeké. Vajon mitől pillantás a pillantás? Zavarában az asszony megrázta a fejét. Rettegett is, dühös is volt, de kíváncsi is. Látom-e vagy érzem? Nem tudta, mit tegyen. Tényleg tanácstalan volt. Ha bevonta magát, megfullad, valahol luknak kell lennie, az orránál? Közelebb lépett. Meg akarta érinteni, már nyúlt is feléje, de visszariadt. Félrefordított fejjel férje álla alá nézett, de ott is üveg volt, legalább is úgy látszott. Kiszaladt a konyhába zseblámpáért, azzal világított előre hajolva a férfi orrlikába. Üveg borította azt is, kétségkívül. Kétségbeesetten, megzavarodva ült le az asszony, elképzelhető lehetőségeket latolgatott. Nem tudom, hogy vonta be magát, de ki kell szabadítanom gondolta hirtelen. Megfullad, talán már meg is fulladt szaladt a kamrába, kalapácsért...

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.