Ortvay Tivadar

Vissza

Pozsony város utcái és terei – Terézváros

(2008)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Néprajz / Helytörténet
Oldalszám: 160
Méret: Fűzve, 135 x 205 mm
ISBN: 978-80-7149-983-1
elfogyott:
Bolti ár
2 000 Ft / 8,63 €
Kedvezményes ár 20%:
1 600 Ft / 6,90 €

Az a városi ember, aki mitsem tud szülőhelye hirneves férfiairól és nevezetes eseményeiről, az szülővárosát szintén nem szeretheti igazán.” – állítja Orvay Tivadar Pozsonyról szóló könyvében. S valóban, Pozsony varázslatos történelmének megismerése még inkább szerethetővé teszi ezt a várost. A legkisebb zugok, legszűkebb utcák is mind-mind megannyi eseményről tanúskodnak, a város legendái újra megelevenednek, történelmünk nagy alakjai lépten-nyomon elénk lépnek – csak nyitott szemmel kell járnunk. Ehhez nyújt nagy segítséget Ortvay könyve, mely pontos térképként vezet végig Pozsonyon, hatalmas műveltségről és városismeretről téve tanúbizonyságot. Egyszerre szól a város múltjáról és jelenéről. 
Egyrészt Pozsony városának korabeli térképe bontakozik ki az olvasó előtt, méghozzá oly módon, hogy nemcsak a földrajzi, hanem a történelmi dimenzió is láthatóvá válik. Másrészt a mai kor úgy van jelen a monográfiában, hogy állandó összehasonlításra késztet bennünket, mi veszett el, mi maradt meg a múlt helyeiből.


Ortvay vaskos munkáját kiadónk ezúttal – a könnyebb eligazodást segítve – több kötetben jelenteti meg (a pozsonyi Albert Marenčin – PT Kiadó ötletét véve alapul, amely szlovák nyelven adta ki a könyvsorozatot). Pozsony hajdani városrészeit – Óváros, Terézváros, Józsefváros, Nándorváros, Újváros – így külön-külön kötetben, korabeli képeslapokkal gazdagon illusztrálva ismerheti meg az olvasó-városnéző. Persze kétségtelen, hogy Ortvay munkájának születése (1905) óta a történelem változtatott az egykori Pozsony arculatán, az utcák és terek nevének egy része megváltozott, épületek, utcák, sőt városrészek tűntek el a föld színéről. A jelen kiadásban a régi utcanevek mellett megtaláljuk az új elnevezést is, továbbá részletes – a fontosabb (esetenként magyar vonatkozású) épületek, intézmények kiemelésével – belvárosi térkép segít a tájékozódásban. Az eredeti szöveget egy függelék egészíti ki, melyben megtalálható a szlovák főváros legfontosabb kulturális intézményeinek, közhivatalainak jegyzéke is.

Az öt kötetben megjelenő sorozat második része az Óvárost követően Terézváros, az egykori IV. kerület hangulatos utcáinak felidézésére ad lehetőséget.

 

 

 

 

(Lásd még: Ferenc József-város, Nándorváros, Újváros

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.