Pályi András

Vissza

A kerület órái

Történetek, tárcák, esetek

(2007)
Sorozat: Pályi András könyvei
Műfaj: Széppróza / Magyar
Oldalszám: 448
Méret: Fűzve, 123 x 183 mm
ISBN: 978-80-7149-885-8
raktáron:
Bolti ár
2 500 Ft / 8,63 €
Kedvezményes ár 20%:
2 000 Ft / 6,90 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

„Te állat, mondom magamnak. Állok a tükör előtt, zilált, ragacsos, félrealudt hajjal, árkos szemekkel, horpadt mellkassal, lógó tökkel. Te állat, beleszerettél egy harmincnégy éve halott nőbe, egy költőbe, egy mítoszba, akit Sylvia Plath-nak hívnak, és most féltékeny vagy Ted Hughes-ra, a poéták poétájára, a költői szó nagymesterére, akit mi tagadás, újabb meg újabb öngyilkos nővel vert meg a sors…
Már pirkad, egyre zajosabbak a madarak. Ted ott ül a fotelban, ahol nemrég Sylvia. Csak épp azóta itt járt egy asztalos, megragasztotta a csonka karfát. Ted kigombolt, kockás ingben, félrefésült, lobogó hajjal. Egy lomha, darabos, látnok favágó, egy csöndes, révült óriás. Én meg a barna fürdőköntösömben, szemüveggel, egy álmatlan kíváncsiskodó. Tárcaíró, ha be kell mutatkozzam.”

„Az eksztatikus prózának nálunk, Nádas Péter mellett, Pályi az egyetlen következetes művelője” – írja Reményi József Tamás. A vallomásos, érzéki írásmód képviselőjeként számon tartott íróról azt is tudjuk, hogy mindig vonzódott a magyar irodalomban oly gazdag örökséget jelentő kisprózai műfajokhoz. A jelen kötet ebből nyújt ízelítőt, a hagyományos történetet mesélő elbeszéléstől a hírlapi tárcákon, a személyes életképeken át az irodalmi fikció és a miniesszé határán mozgó jegyzetlapokig vagy a naplóig. Pályi András kisprózáiban azonban nemcsak a műfaj egykori mestereinek hangját halljuk – Mándyt, Mészölyt, Pilinszkyt, Kosztolányit és másokat –, hanem ők maguk is újra meg újra színre lépnek, hol személyes emlékképek szereplőiként, hol az írói képzelet teremtette alakok élő partnereként, akár a szerző barátainak, kollégáinak, családtagjainak társaságában. 
A kötet címadó darabjában huszonnégy órára kideríthetetlen módon nyoma vész az időnek. Egy másikban Sylvia Plath Budapestre, az Írók Boltjába látogat saját posztumusz könyvbemutatójára, s e különös időutazás részeként még a régi Mozgó Világ szerkesztőségi hangulata is feléled. Halász Péter felravatalozza magát a Műcsarnokban, mielőtt meghal, s ott áll mellette a hatvanas-hetvenes évek pesti undergroundja. Legenda és valóság összeér, a figurák átjárnak egyikből a másikba. A gyűjtemény az ifjúkori írásoktól a legfrissebbekig ível, s mellesleg az is kiderül belőle, hogy szenvedélyről, az ember zsigeri titkairól, életlázáról, ami Pályi örök témája, szerzőnk nemcsak eksztatikusan tud mesélni, hanem bölcs iróniával is.

 

Metamorfózis az időben (László Emese, Élet és Irodalom)

Szeretetlenek (Halmai Tamás, Jelenkor)

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.