Dvořáková, Daniela

Vissza

A lovag és királya - Stiborici Stibor és Luxemburgi Zsigmond

Képek és történetek egy középkori magyar nemes életéből

(2009)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Történelem
Fordítás: Csehy Zoltán, F. Kováts Piroska, Garajszki Margit, G. Kovács László, Németh Ádám, Szaniszló Tibor, Tóth Annamária, Tóth László, Tőzsér Árpád
Oldalszám: 528
Méret: 240 x 165 mm
ISBN: 978-80-8101-086-6
elfogyott:
Bolti ár
3 990 Ft / 15,50 €
Kedvezményes ár 20%:
3 192 Ft / 12,40 €

Stiborici Stibor, aki valaha Beckó, sőt „az egész Vág folyó” ura volt, azon kevés történelmi személyiségek egyike, akiknek emlékezetét a nép ajkán születő történetek – a Stibor-mondák – is megőrizték. Ennek ellenére a magyar és szlovák történettudomány mind ez ideig kevés figyelmet szentelt életének; Stibor mint a történelem valós szereplője voltaképpen ismeretlen maradt.

 

 

Daniela Dvořáková arra törekszik a művében, hogy legalább részlegesen benépesítse ezeket a fehér foltokat. Stibor vajda alakján keresztül megidézi a középkori nemest, megismertet bennünket a mentalitásával, kultúrájával, műveltségi szintjével, anyagi kultúrájával, lakhelyével, szórakozásaival és élete más aspektusaival. Ez a részletesen kidolgozott kultúrtörténeti munka, mely több mint 10 évnyi – többnyire magyar, lengyel és cseh – forráskutatások eredményeként jött létre, nem mítoszokat, hiedelmeket vagy „féligazságokat” tartalmaz, ám a szerző lehengerlően élvezetes stílusának köszönhetően mégis szinte egy történelmi regény képzetét nyújtja. Miközben kibontakozik előttünk a vajda és családja izgalmas története, a háttérben Luxemburgi Zsigmond (1387–1437) uralkodásának viharos eseményei zajlanak, s minden jelentősebb esemény új alkalmat kínál arra, hogy megismerjük a középkori magyar nemesség életének egy-egy vetületét.

 

 
„Ő maga nem hagyta el a csatateret, ahol a lovagok maradékával együtt bekerítették a törökök. Amikor körötte már mindenki elhullott, s nyilak sokaságától sebzetten egyedül maradt, csak két lehetőség közül választhatott – vagy meghal, vagy megkísérli a lehetetlent. Rábízta magát jó és erős lovára, melyet heves vágtára sarkallt és a folyó felé irányított, majd lovastul a hullámokba vetette magát, azt remélve, hogy eljut a hajóhoz, amely ott úszott a Dunán, »egy kőhajításnyira« a kikötőtől..."

(Zsigmond király 1430. január 15-i okleveléből)

 

 

Vajon igaz-e a Duna átúszásáról szóló történet? Lehet-e páncélba öltözötten úszni? S a lovag a folyóban – valóban Stibor volt? A LOVAG ÉS KIRÁLYA izgalmas történetek sokaságát felidézve mutatja be a középkori nemesség életét.

 

http://www.hetivalasz.hu/cikk/0903/21614

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.