03.08.2009

A Baader-Meinhof csoport DVD-n!

A RAF: Búcsúszimfónia című könyv alapján készült A Baader-Meinhof csoport DVD-változatának magyar szinkronja is. A Vörös Hadsereg Frakció nevű városi gerillacsoportról szóló, Oscar-díjra jelölt film DVD-verziója szeptember elsején jelenik meg itthon a Fórum Home Entertainment gondozásában.


Három szerző, a költő-fordító Legéndy Jácint, az író Szitányi György és TGM álltak össze egy versekkel, RAF-kiáltvánnyokkal és esszé-publicisztikákkal turbózott  könyv erejéig, hogy megmondják a frankót a Vörös Hadsereg Frakcióval kapcsolatban. Szokatlan kiadványról beszélhetünk. Nem történelmi feldolgozás, inkább olyan, mint egy nem hivatalos rajongói honlap, azzal a különbséggel, hogy a szerzők komoly emberek, nem pedig fanok. Viszont (s ez a könyv fő erénye) nem démonizálják kapásból az egészet, hanem megérteni igyekeznek; rámutatni arra, hogy az eszközök enyhén szólva helytelen megválasztása ellenére a RAF küzdelmeinek indokaiban, céljaiban és a forradalmi hevületben lehet valami, s  a harc bizony nem egy képzeletbeli ellenséggel szemben folyt. Amire eddig nem akadhatott példa itthon, ugyanakkor pedig egyet kell, hogy értsünk TGM-mel: „Kudarc volt, tévedés volt, szörnyű volt, de volt még benne élet”.

EXITA Vörös Hadsereg Frakció (Rote Armee Fraktion, RAF) az 1970-es évek elejétől kommunista terrorszervezetként és városi gerillacsoportként ismert. Történetét a magyar könyvkiadás eddig mostohán kezelte. A RAF: BÚCSÚSZIMFÓNIA című könyvben nem csupán a Vörös Hadsereg Frakcióhoz kötődő fontos dokumentumok szerepelnek, hanem a szervezet tevékenységét s az egész jelenséget elemző két kiváló esszé is.

KALLIGRAM

 

A Kalligram Kiadó most megjelent kötetében szerepel még két vers Legéndy Jácint tollából, illetve a RAF egészen sajátos nyelvezettel bíró alapító manifesztumának fordítása is. E kiadvánnyal jócskán bővült a RAF eddigi mostoha magyarországi recepciója, hiszen ezidáig csakis kizárólag folyóiratokban – a Beszélőben és a Filmvilágban – jelentek meg írások a csoporttal kapcsolatban. A kötet jelentőségéhez hozzátartozik még, hogy A Baader-Meinhof csoport című film magyar szinkronjának elkészítésénél a történelmi háttér alapos megismerése és a RAF által használt   nyelvezet minél hitelesebb visszaadása érdekében a készítők tanulmányozták  a kötetben olvasható fordításokat. A film végén ennek megfelelően szerepel: „A szinkron Legéndy Jácint fordításainak tanulmányozásával készült Legéndy Jácint – Szitányi György – Tamás Gáspár Miklós : RAF – Búcsúszimfónia című könyvében olvasható RAF-kommünikék alapján. Kalligram Kiadó, Pozsony, 2009.”

SPANYOLNÁTHA

 

"Körülbelül 28 évvel ezelőtt, 1970. május 14-én egy kiszabadítási akció folyamán létrejött a RAF. Ma befejezzük e projektet. A városi gerilla a Vörös Hadsereg Frakció formájában immár történelem." Így kezdődik a csoport önfeloszlatását bejelentő kommüniké 1998-ból. Mint annyi más szövegük, ez is hosszú és ideologikus. Viszont rendkívül érdekes. Most ezek közül a szövegek közül több is megjelenik a pozsonyi-budapesti Kalligram Kiadó gondozásában RAF: BÚCSÚSZIMFÓNIA címmel. A Legéndy Jácint, Szitányi György és Tamás Gáspár Miklós által írt, összeállított könyvben nemcsak a RAF-hoz kötődő dokumentumok szerepelnek, hanem a szervezet tevékenységét és az egész jelenséget elemző két tanulmány is olvasható. A RAF történetét a magyar könyvkiadás mindeddig mostohán kezelte. A folyóiratok már nem annyira. Érdekes módon az első, ebből a szempontból forrásértékű kiadás a Filmvilág egyik 1983-as száma, amely Margarethe von Trotta Ólomidő című filmje kapcsán közölt írásokat, kronológiát. Az eredeti lapszámban még Heinrich Böll Németországban hatalmas visszhangot kiváltó, egyik 1972-es  cikkének fordítása is olvasható volt (Kegyelmet akar-e Ulrike Meinhof vagy törvényes eljárást?), ám ezt az online archívum már nem tartalmazza. Hazai popkulturális vonatkozása is van a RAF-nak. A nyolcvanas évek közepének underground kultzenekara, a Sex-E-Pil, még első felállásában, Hegyi Hill Zoltán énekessel foglalta dalszövegbe a szervezetet. A Rote Armee Fraktion című számukat csak koncerteken játszották, lemezen nem jelent meg.

HVGA Kalligram gondozta RAF: BÚCSÚSZIMFÓNIA a vezetői után Baader-Meinhof csoportként is ismert Vörös Hadsereg Frakció (Rote Armee Fraktion,  RAF) történetét mutatja be az eredeti alapító okirat, a szervezet 1998-as felszámolását kihirdető búcsúkommüniké, valamint Szitányi György előszavának és Tamás Gáspár Miklós a csoport tevékenységét részletező esszéjének segítségével. A RAF, melynek tevékenységéről az ellenséges indulatok miatt sokáig egyáltalán nem lehetett objektívan beszélni, immáron az eredeti dokumentumoknak köszönhetően saját szavaival, Tamás Gáspár Miklós jóvoltából pedig az elemző gondolatain keresztül  is bemutatható lesz. A csoport a náci évek utáni elhallgatás évtizedeiben próbált új irányt, utat jelölni: hogy ez hol csúszhatott félre, miért nem tudott a szélsőbaloldali szervezet azzá válni, amit kitűzött magának, arról mindkét oldal véleménye olvasható  a dokumentumokban s az esszében.

METROPOLA marketing azért nem olyan rossz: nemrég mutatták be Budapesten A Baader-Meinhof csoport című német-francia-cseh koprodukcióban készült filmet, erre a  papírborítón is felhívják az olvasó figyelmét. Belül meg szponzorként szerepel  a filmterjesztő. Persze, a gödöllői önkormányzat és a Red Army Faction (!) mellett. A stáblista is eligazít, mert ott meg a könyv megjelenéséről szerezhet tudomást, aki komolyan veszi a moziba járók egyparancsolatát: nem szabad rögtön felpattanni, amint világosodni kezd a terem.

NÉPSZABADSÁGA Vörös Hadsereg Frakció (RAF) nevet viselő radikális baloldali, merényleteket és politikai gyilkosságokat szervező csoport története ma is élénken foglalkoztatja a közvéleményt, főként Németországban. A magyar mozik idén tavasszal kezdik vetíteni a szervezet történetét feldolgozó, A Baader-Meinhof csoport címet viselő német filmet. A bemutatóhoz kapcsolódóan jelent meg ez a voltaképp egyedi kiadvány, amely történelmi dokumentumokat, esszéket s verseket ad közre. A kötet gerincét a Búcsúkommüniké nevet viselő írás adja, amely eredetileg 1998. április 28-án érkezett egy nyolcoldalas géppel írott levél formájában a Reuters hírügynökség szerkesztőségébe. A névtelen, faxon küldött közlemény nyilvánosan bejelentette a RAF feloszlását. A kötet a kommüniké mellett a csoport 1970-ben született Alapító Manifesztumát is közreadja, amely eredetileg a 883 című radikális baloldali lapban látott napvilágot. A két dokumentumot a fordító Legéndy Jácint egy-egy – a  fülszövegben közölt – verse, ugyanakkor Szitányi György és Tamás Gáspár Miklós elő- illetve utószava foglalja keretbe, melyek a hatvanas évek német társadalmi mozgalmainak, valamint a forradalmi munkásmozgalom világtörténeti kontextusában értelmezik és értékelik a terrorisztikus eszközöket használó radikális politikai csoport tevékenységét, s egyúttal jelentőségét.

KELLO

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.