15.04.2010

Csaplár Vilmosé az idei AEGON Művészeti Díj

A Hitler lánya című regényért Csaplár Vilmos veheti át kedden este a három millió forint értékű 2010-es AEGON Művészeti Díjat és Major Janka kisplasztikáját - jelentették be a kedd délelőtti sajtótájékoztatón.

 

 

Összesen tíz könyv volt versenyben, Csaplár Vilmosén kívül Darvasi László Virágzabálók; Kemény István Kedves Ismeretlen; Kovács András Ferenc Sötét tus, néma tinta; Kukorelly Endre Ezer és 3; Podmaniczky Szilárd Szép Magyar Szótár; Schein Gábor Egy angyal önéletrajzai; Tóth Krisztina Magas Labda; Vajda Miklós Anyakép, amerikai keretben és Varga Mátyás Hallásgyakorlatok című kötete.

Az öttagú zsűri nevében Gács Anna kritikus jelentette be, hogy a Hitler lánya című munkának ítélték a díjat, mert a könyv „merészen eredeti vállalkozás: anekdotákat, vicceket, történelmi apokrifeket és valóságos forrásokat dolgoz össze szövevényes, de biztos kézzel szerkesztett történelmi regénnyé”.

Hősei között a történelem valódi szereplői és az írói fantázia teremtményei - például Adolf Hitler és Kucor Fanni , Kasztner Rezső és Kujeda Éliás - is jelen vannak. Bár - mint az író fogalmazott - a kitalált figurák számára sokszor valóságosabbak az igazi személyeknél. A szerteágazó elbeszélés jó fél évszázadot ölel fel, bejárja Magyarországot, miközben egyre komorabb képet fest a mindenkori hatalom és az egyéni sors kapcsolatáról.

Csaplár Vilmos regényét nem utolsó sorban az teszi rendkívül izgalmassá és rendhagyóvá - vélte Gács Anna -, hogy képes összebékíteni két, látszólag összebékíthetetlen dolgot: elbeszélője egyfelől jóízűen sztorizó kisembernek hat, másfelől a végzet szenvtelen végrehajtójának.

Csaplár Vilmos 1971-ben és 1972-ben a Jelenlét című egyetemi irodalmi folyóirat alapító főszerkesztője volt, 2003-tól a Szépírók Társasága elnöke. Lovagkor című 1971-es novelláskötete óta 21 esszékönyve és regénye jelent meg. Írt drámát és film-, illetve televíziós forgatókönyveket. Több irodalmi és művészeti díj birtokosa. Mint az AEGON Művészeti Díj tulajdonosa, fél évvel később jelölhet egy másik magyar művészt az AEGON Művészeti Társdíjra.


Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban két egymáshoz kapcsolódó alkotói elismerést hozott létre az AEGON Művészeti Díjat és Társdíjat. Az AEGON Művészeti Díjat első ízben Spiró György vehette át a Fogság című regényéért, majd 2007-ben Rakovszky Zsuzsa költő kapta meg az elismerést Visszaút az időben című kötetéért, 2008-ban Térey János költő Asztalizene című színművéért, tavaly pedig Jónás Tamás Önkéntes vak című verseskötetéért.


 A képen a szerző és Zatykó Péter az AEGON vezérigazgatója. A fotót készítette: Dobó László

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.